Keuzegids: UU derde brede universiteit

Op de lijst van brede, klassieke, universiteiten staat de UU derde vlak achter Nijmegen en Leiden. Dat blijkt uit de nieuwe Keuzegids. Wageningen Universiteit is opnieuw aanvoerder van een overall klassement. 

Wageningen Universiteit behaalt dit jaar van alle universiteiten opnieuw de hoogste score, zo is te lezen in de Keuzegids Universiteiten 2012. De voorsprong op andere universiteiten is zelfs iets groter dan voorgaande jaren.

De gidsredactie beoordeelt opleidingen op de studentenoordelen in de Nationale Student Enquête over onder meer het studieprogramma, de docenten en de faciliteiten van een opleiding. Ook studierendementen en accreditatie-oordelen tellen mee. 

Klassieke, brede, universiteiten scoren traditioneel iets lager in dergelijke ranglijsten dan gespecialiseerde universiteiten. Radboud Universiteit Nijmegen en Universiteit Leiden doen het met een gelijk puntenaantal het beste van deze instellingen. Ze worden op de hielen gezeten door de UU. De twee Amsterdamse universiteiten, UvA en VU, staan onderaan.

De Keuzegids benadrukt overigens dat studiekiezers niet te veel belang moeten hechten aan de totaalscores van de universiteiten. Afzonderlijke opleidingen die worden omringd door matige opleidingen, kunnen een prima keuze zijn.

Utrechtse opleidingen die als beste in hun soort worden aangemerkt zijn: Onderwijskunde, Spaans, Frans, Duits, Bestuurskunde, Literatuurwetenschap, Algemene Sociale Wetenschappen, Culturele Antropologie, Sociale Geografie en Planologie, Aardwetenschappen en Scheikunde. Utrechtse opleidingen die slechter scoren dan studies elders zijn: Muziekwetenschap, Farmacie, Milieu-maatschappijwetenschappen en Wiskunde. Hierbij moet worden aangetekend dat sommige opleidingen slechts met een enkele andere opleiding of met een beperkt aantal andere studies vergeleken werden.

Advertentie