Kiezer zoekt partij

 ‘Om het verkeer beter te laten doorstromen, moet de Noordelijke Randweg bij Utrecht snel tunnels en viaducten krijgen.’  ‘De plannen voor het nieuwe provinciehuis, de Fortis-toren, moeten gewoon doorgaan.’ Zomaar twee stellingen die gebruikt worden op de website van stemwijzer. De site helpt mensen met het kiezen van een politieke partij tijdens de verkiezingen. Maar zijn deze stellingen niet wat beperkt? Joel Anderson en Thomas Fossen, onderzoekers bij Wijsbegeerte, vinden van wel.

Anderson en Fossen zijn sinds februari 2011 bezig met een onderzoek naar de digitale kieshulpjes. Websites zoals kieskompas en stemwijzer leggen de kiezer vooral concrete stellingen voor. Het gaat hier om voornemens van (een) beleid, maar of deze ook daadwerkelijk gerealiseerd gaan worden blijft op dat moment nog de vraag. Er wordt te weinig gekeken naar de algemene principes van een partij, vinden de onderzoekers, terwijl die wel heel erg belangrijk kunnen zijn voor de stemmer tijdens het maken van een keuze.

Volgens de twee wetenschappers zou het beter zijn om te kijken naar welke partij daadwerkelijk bij de kiezer past. Dit zou bijvoorbeeld kunnen, door te kijken naar keuzes die politieke partijen in het verleden hebben gemaakt. In een opiniestuk in NRC Handelsblad van 25 februari, benadrukken Anderson en Fossen samen met Wil Tiemeijer van het Wetenschappelijke Raad voor Regeringsbeleid, dat ze de websites niet willen zien verdwijnen, maar ze deze juist willen verbeteren. “Digitale stemhulpen moeten mensen niet verkeerd adviseren vanuit de onjuiste premisse dat het enkel zou gaan om de issues van het moment. Het zou mooi zijn als de volgende landelijke verkiezingen de geboorte laten zien van een nieuwe en verbeterde generatie stemhulpen”, schrijven de heren in het dagblad.

Het onderzoek loopt tot januari 2012.

MM

Tags: stemwijzer

Advertentie