Lowlands University strikt UU’ers Joëls en Van Hooff

Body: 

Professor Marian Joëls - ook opinieleidster voor DUB -  en emeritus Jan van Hooff van de Universiteit Utrecht geven een gastcollege op Lowlands. Joëls gaat in op wat stress doet met je hersenen en Van Hooff richt zich op aangepaste apen. 

Professor Marian Joëls - ook opinieleidster voor DUB -  en emeritus Jan van Hooff van de Universiteit Utrecht geven een gastcollege op Lowlands. Joëls gaat in op wat stress doet met je hersenen en Van Hooff richt zich op aangepaste apen. 

Voor de zesde keer opent Lowlands University haar deuren. De colleges van drie kwartier worden georganiseerd door Coolpolitics, Lowlands en Willem van Zeeland Producties en trekken elke editie weer vele festivalgangers. De line up van dit jaar bestaat naast de UU’ers uit de wetenschappers Peter Paul Verbeek, Eric Postma en Louise Fresco. 

Marian Joëls (1956) is hoogleraar Neurowetenschappen en verbonden aan het UMC Utrecht. Zij doet onderzoek naar stress en kijkt wat stress doet met de hersenen. Ze kijkt vooral wat voor invloed stress heeft op het leergedrag en het nemen van beslissingen. Joëls heeft twee populair wetenschappelijke boeken geschreven ‘Een zeepaardje in je hoofd’ en haar zeer recente werk ‘Meisjes zijn niet bèta-dom’. Voor DUB heeft ze inmiddels twee opinies geschreven. Joëls staat geboekt voor zondag 22 augustus om 12.15 uur. 

Jan van Hooff (1936) is groeide als zoon van op in de dierentuin van Arnhem Burgers’ Zoo. Van 1980 tot 2001 was hij hoogleraar ethologie en socio-ecologie aan de Universiteit Utrecht waar hij onderzoek deed naar het sociale gedrag van primaten. Hij ondervond dat niet de sterkste maar de meest aangepaste aap het beste overleeft. Van Hooff - inmiddels gepensioneerd – gaat onder meer in op de vraag hoe apen zich aanpassen. Van Hooff sluit de universiteit en geeft zijn gastcollege zondag om 13.45 uur.

Peter Paul Verbeek is hoogleraar Filosofie van Mens & Techniek en vraagt zich af wat een mens tot mens maakt en welke invloed techniek in je lijf daarop heeft. Hoogleraar Kunstmatige Intelligentie Eric Postma houdt zich bezig met het digitaal analyseren van schilderijen en werpt een blik in de toekomst als het gaat over het authentiseren van schilderen. En Louise Fresco, universiteitshoogleraar, gaat nader in op de term duurzaam. Hoe groen is duurzame ontwikkeling? 

GK

Facebook Twitter Whatsapp Mail