Meer ruimte voor topstudenten

In 2020 zou één op de tien universitaire studenten een lesprogramma voor uitblinkers moeten volgen, zoals een honoursprogramma, university college of summer school. 

Dat is één van de ambitieuze doelen in de Kennis en Innovatie Agenda die vanmorgen is gepubliceerd. Werkgevers, vakbonden, hogescholen en universiteiten pleiten daarin voor extra investeringen in onderwijs, onderzoek en innovatie. 

Het nieuwe kabinet moet een ‘versnelling’ inzetten, vindt de zogeheten KIA-coalitie. De komende tien jaar moeten de investeringen in kennis en innovatie toenemen met 4,5 à zes miljard euro. De private investeringen kunnen groeien met 2,5 à 4,5 miljard euro. 

Voor de meest getalenteerde universitaire studenten is de komende vijf jaar zo’n honderd miljoen euro extra vereist, menen de partijen. Daarmee zouden de zogeheten excellentieprogramma’s kunnen worden uitgebreid. Verder zal het aantal studenten per docent moeten dalen: van 21 nu naar 17 studenten per docent in 2020. Anders kunnen universiteiten geen maatwerk leveren, aldus de KIA.  

Universiteiten kunnen ook zelf geld vrijmaken door ‘doelmatiger’ te worden: betere begeleiding en betere docenten zorgen volgens de KIA-coalitie voor minder uitval en vertraging onder studenten. Ook het ziekteverzuim moet worden teruggedrongen.  

Over het wetenschappelijk onderzoek in Nederland is de KIA tamelijk tevreden: “Nederlands wetenschappelijk onderzoek behoort tot de wereldtop en moet daar blijven.” Daarvoor zou de overheid meer moeten investeren, want andere landen zitten Nederland op de hielen. 

Universiteiten moeten uiteindelijk klimmen in de internationale ranglijsten. De impactscore van wetenschappelijke artikelen – een maatstaf voor het belang van een wetenschappelijke publicatie – is nu al behoorlijk hoog en dat moet zo blijven: Nederland bezet wereldwijd de vierde plaats. 

De KIA-coalitie is de opvolger van het Innovatieplatform, dat is opgeheven. Zij bestaat uit ongeveer dertig partijen die het belang van kennis en innovatie onderschrijven, variërend van leerling- en studentenorganisaties tot vakbonden en werkgeversverenigingen. Elke partij bepaalt per KIA-publicatie of ze deze ondertekent of niet. 

Studentenorganisatie ISO heeft dat deze keer gedaan, maar de Landelijke Studenten Vakbond niet. De LSVb is verbolgen dat in de KIA wordt gepleit voor een hogere ‘eigen bijdrage’ voor studenten. Dat kan een bezuiniging op de studiefinanciering betekenen of een verhoging van het collegegeld. Volgens de LSVb is dat slecht voor de toegankelijkheid van het hoger onderwijs en dus ook voor de kenniseconomie. 

Hoger Onderwijs Persbureau

PERSBERICHT LSVb NAAR AANLEIDING VAN DE KIA-AGENDA

Kennis en Innovatie Agenda bezuinigt roekeloos op studenten 

Utrecht, 30 juni 2010 – De Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) heeft weer geen handtekening gezet onder de Kennis en Innovatie Agenda (KIA) die vandaag wordt gepresenteerd. In de KIA pleiten hogescholen, universiteiten, vakbonden en het bedrijfsleven voor meer investeringen in het onderwijs. De LSVb steunt deze roep om kwaliteitsverbetering en investeringen, maar weigert te tekenen voor een bezuiniging van vier- tot zeshonderd miljoen op studenten. 

Elke 17- en 18-jarige scholier die het inhoudelijk aankan en gemotiveerd is, moet de mogelijkheid hebben om te studeren. Als de studiekosten van studenten fors omhoog gaan, zijn minder mensen van plan te gaan studeren. Dit blijkt uit eerder onderzoek van de LSVb.  De bedragen die in de KIA staan, duiden niet alleen op een afschaffing van de basisbeurs voor studenten, maar ook op het fors verhogen van de collegegelden. “Het is hypocriet dat de KIA-partners tekenen om roekeloos te bezuinigen op studenten en het is onacceptabel dat men hiermee alleen goed onderwijs voor de elite mogelijk maakt” aldus Sander Breur, voorzitter van de LSVb.

In 2006 tekende de LSVb de vorige versie van de KIA ook niet, omdat daarin het verhogen van collegegelden, selectie aan de poort en een leenstelsel werden voorgesteld. Geen van de voorgestelde maatregelen uit 2006 die studenten meer moesten laten betalen, heeft het gehaald. Dat een aantal van deze voorstellen er nu weer in staat, is onwenselijk en maakt de realisatie van de KIA onhaalbaar. De LSVb heeft de afgelopen maanden duidelijk gemaakt aan de politiek dat deze roekeloze bezuinigingen op studenten harde financiële consequenties voor de huidige scholieren en ouders hebben. Het streven om bij de wereldtop van kenniseconomieën te horen is niet gediend bij een beperking van de toegankelijkheid van het hoger onderwijs.

Advertentie