Meld je SOA anoniem

Het kan zijn dat je binnenkort een mail ontvangt met het vriendelijke doch dringende verzoek om eens langs te gaan bij de huisarts voor een SOA-test. Via de website SoaAlarm.nl kunnen scharrels je vanaf 16 maart gratis en anoniem waarschuwen voor geslachtsziektes.

Je loopt rond met een brandend gevoel in je kruis, maar vindt het niet zo charmant om dit aan je bedpartner te melden. Haal je kop maar uit het zand, want ongeveer een miljoen andere mensen lopen rond met hetzelfde probleem. Vooral jongens hebben er een handje van om de informatie achter te houden. Uit Amerikaans onderzoek van Centers for Disease Control and Prevention blijkt dat 51 procent van de jongens hun bedpartner niet over de SOA vertelt.    

Jaarlijks lopen honderdduizend mensen een SOA op. Vooral jongeren en studenten zijn een grote risicogroep, doordat ze vaak korte relaties hebben en een condoom liever in de verpakking laten zitten. Homo’s en 50-plussers zijn oververtegenwoordigd in de statistieken en worstelen vooral met chlamydia, gonorroe en herpes.

In 2009 bezochten 4.906 mensen de Utrechtse SOA- polikliniek, onder wie 2.110 jeugdige seksbeoefenaars onder de 25. Het aantal chlamydia SOA’s daalde in 2009, maar er werd vaker gonorroe, syfilis en hiv geconstateerd.

Bijna een miljoen mensen vindt het moeilijk om zijn of haar partner in te lichten over geslachtsziektes, blijkt uit informatie van het SOA-alarmteam. Mensen schamen zich ervoor, zijn bang voor hun reputatie en ook religie is een voorkomend argument om een geslachtsziekte niet te melden. Het onafhankelijke SOA Alarm probeert door dit anonieme meldpunt de verspreiding van SOA’s te remmen en ervoor te zorgen dat geslachtsziektes sneller ontdekt worden. Bij melding ontvang je een mail met daarin belangrijke informatie en advies over de SOA. Het meldpunt verwacht dit jaar minimaal 10.000 meldingen te versturen.

TG

Advertentie