Nederlanders zijn vrouwelijk, Amerikanen mannelijk

De Nederlandse cultuur is het best te omschrijven als vrouwelijk. De Verenigde Staten hebben een meer mannelijke cultuur. Dit concludeert hoogleraar Sociale Psychologie Kees van den Bos van de Universiteit Utrecht in het prestigieuze Amerikaanse tijdschrift Journal of Personality and Social Psychology.

Met zijn onderzoek toont de Utrechtse hoogleraar aan dat Westerse culturen vaak meer van elkaar verschillen dan wordt aangenomen. Van den Bos: "De wetenschap richt zich in cultuuronderzoek vaak op bijvoorbeeld het verschil tussen het individualistische Westen en het collectivistische Azië. Daarbij wordt vergeten dat ook tussen Westerse landen culturele verschillen bestaan."

NL vs VS

Volgens Van den Bos is de Amerikaanse cultuur veel meer op competitie gericht; typisch masculien. De feminiene cultuur van de Nederlander uit zich juist in betrokkenheid. In plaats van te wedijveren met anderen, lijken Nederlanders eerder geneigd om mensen uit hun omgeving op alle mogelijke fronten bij zaken te betrekken. Zelfs als blijkt dat anderen minder competent zijn dan zijzelf, gunnen Nederlanders ze een kans.

Nederlanders prikkelen

Dit beeld van de masculiene Amerikaan en de feminiene Nederlander houdt echter niet onder alle omstandigheden stand. Nederlanders bleken wel degelijk verleid te kunnen worden tot masculien gedrag, merkte Van den Bos. "In tegenstelling tot Amerikanen hebben ze daar echter een externe prikkel voor nodig. Toen wij onze proefpersonen vertelden dat zij na het invullen van een vragenlijst beoordeeld zouden worden, bleken de Nederlanders in competitiedrang niet onder te doen voor de Amerikanen."

Amerikanen prikkelen

In elke Nederlander zit dus een competitieve Amerikaan verstopt. En omgekeerd blijkt ook elke Amerikaan tot een feminiene reactie te verleiden, verduidelijkt Van den Bos. Verschillen Amerikanen en Nederlanders dus toch eigenlijk niet zo veel van elkaar? Van den Bos: "In beginsel zijn Amerikanen wel degelijk masculien en Nederlanders feminien. Dat toon ik in mijn onderzoek aan. Maar in het vervolg heb ik situaties gemanipuleerd: het resultaat bracht een nuance aan. Amerikanen zijn niet alleen maar masculien. En Nederlanders zijn evenmin enkel feminien."

EH (Bron: Perscommunicatie Sociale Wetenschappen)

Advertentie