Negen miljoen voor voedingsonderzoek

Het UMC Utrecht gaat meewerken aan het Europese onderzoeksproject Full4Health. Aan dit onderzoek naar honger en verzadiging doen zeven landen mee. De Europese Unie trekt hiervoor in totaal negen miljoen euro uit. De resultaten van het onderzoek moeten helpen bij het voorkomen van overgewicht.

Het onderzoek draait om de verhouding tussen voedsel, darmfunctie en hersenfunctie. In het Utrechtse ziekenhuis wordt onderzocht hoe hersenactiviteit het eetgedrag aanstuurt, dit wordt gedaan met behulp van een MRI scan. Ook wordt gekeken hoe verzadiging en darmhormonen die hersenactiviteit beïnvloeden.

In totaal werken er wetenschappers van veertien instituten en twee industriële instellingen aan mee. In Nederland zijn één industriële instelling en drie universiteiten bij het onderzoek betrokken. Het project duurt in totaal vijf jaar en wordt gecoördineerd door de Universiteit van Aberdeen in Schotland.

De Universiteit Maastricht gaat zich richten op de energiebalans en zoekt uit of mensen teveel calorieën eten wanneer ze te weinig eiwit binnenkrijgen. Wageningen Universiteit gaat samenwerken met Danone Research, Centre for Specialised Nutrition. Daar staat juist ondergewicht centraal en kijkt men hoe verlies van eetlust ontstaat bij bijvoorbeeld kankerpatiënten. Het doel is om nieuwe voedingsmiddelen te ontwikkelen die anorexia bij kankerpatiënten kunnen voorkomen of in ieder geval verminderen.

TG

Advertentie