Is neuspeuteren gezond?

Is het opeten van neuspulk goed voor de weerstand? Met die vraag heeft Hagenees Wim Steman de ‘Kenniscafé Kolderbokaal’ voor lachwekkende onderzoeksvoorstellen gewonnen. Hij mag zijn neuspeuteronderzoek zelf uitvoeren.

De Koninklijke Nederlandse Academie voor Wetenschappen en wetenschapsmuseum NEMO zullen de amateur-onderzoeker begeleiden bij zijn onderzoek. Zij helpen bijvoorbeeld bij het zoeken naar proefpersonen en kunnen laboranten beschikbaar stellen.

Bijna vijftig onderzoeksvoorstellen werden ingezonden voor de prijs. Niet in de prijzen viel een idee van een Rotterdamse biologielerares die zich afvroeg of het corrigeren van toetsen met een groene pen in plaats van een rode een positieve invloed heeft op de motivatie van leerlingen. Ook een voorstel van twee Nijmeegse pijnonderzoekers haalde het niet. Zij wilden uitzoeken of de uitslag van een voetbalwedstrijd voorspeld kan worden door het verschil in pijndrempel van de deelnemende teams te meten.

De ‘kolderbokaal’, uitgereikt door De Balie, NEMO, KNAW en de Volkskrant, haakt aan bij het idee achter de Ig-Nobelprijs. Die ‘alternatieve’ Nobelprijs – ooit als grap begonnen – wordt jaarlijks door Nobelprijswinnaars uitgereikt voor een onbedoeld grappig en op het eerste gezicht nutteloze ontdekking, die niettemin tot nadenken stemt.

Hoger Onderwijs Persbureau

Advertentie