Niemand praat of twittert over de ontgroening
De UIT is voorbij, voor hordes aspirant-leden van gezelligheidsverenigingen is nu de ontgroening in volle gang. Wat er precies tijdens de kennismakingstijd gebeurt, is een groot mysterie. Waarom zoveel geheimzinnigheid, vroeg DUB aan de voorzitters van een aantal verenigingen.
De Kennismakingstijd (KMT) is een van de meest typische aspecten van een gezelligheidsvereniging. Maar wat er precies gebeurt tijdens de ontgroening, dat blijft binnenskamers. Geheimzinnigheid hoort bij de ontgroening, vertellen de voorzitters van diverse Utrechtse verenigingen.
“Geheimzinnigheid is deel van de charme van de Kennismakingstijd”, vertelt Duco van Lanschot van het Utrechtsch Studenten Corps (USC). “Het doel van de periode is dat aspirant-leden het Corps leren kennen, en elkaar leren kennen. Dat is iets dat je niet met de buitenwereld deelt.”
Undercover
Hoe belangrijk het geheim is, bleek wel in 2001 toen een journalist undercover de ontgroening van USC onderging en hier een artikel over schreef. Daarna zouden het USC en de Groningse verenigingen Vindicat en Albertus volgens berichtgeving destijds een contract ingevoerd hebben waarbij aspirant-leden op straffe van een boete van 25.000 gulden beloven te zwijgen over de groentijd.
Van Lanschot klinkt een dergelijke clausule vreemd in de oren. Volgens hem heeft het USC nooit gewerkt met boetes. "Ik heb hier zelf nog nooit van gehoord."
Op de sites van de meeste verenigingen wordt nauwelijks iets gemeld over de KMT. Als er al informatie is, dan is het summier, zoals de data waarop de introductie plaatsvindt. Het is gissen naar welke activiteiten plaatsvinden, en waar, en hoe de sfeer is. Foto’s van voorgaande introducties zijn al helemaal niet te vinden.
De paklijst die aspirant-leden thuisgestuurd krijgen aan de vooravond van een kennismakingskamp maakt de zaken er niet veel duidelijker op. Er is bijvoorbeeld een Rotterdamse vereniging die nieuwelingen vraagt om – naast warme kleding – een felgroene das, talkpoeder en “een gepast cadeau voor mijnheer de president” mee te nemen. Ook Utrechtse verenigingen proberen aspirant-leden op het verkeerde been te zetten met vreemde benodigdheden op de paklijst.
Liederen zingen
Bij de christelijke Navigators Studentenvereniging Utrecht (NSU) willen ze wel een tipje van de sluier lichten. “Soms moet iemand voor langere tijd op appèl staan, en liederen zingen”, vertelt voorzitter Adriaan Verkerk. Het is volgens Verkerk “geen zoetsappig weekje”. Maar hoewel de week lichamelijk zwaar is, blijft iedereen respectvol. “Mensen worden niet op de persoon gepakt, en er wordt niet denigrerend gedaan.”
Foto’s en verhalen over de ontgroening kom je niet zo snel op sociale netwerken als Twitter, Facebook of Hyves tegen. Mobiele telefoons zijn bij vrijwel alle verenigingen verboden tijdens de kennismakingsperiode. Dat kan je ook zien aan diverse berichten die we op de redactie van DUB de afgelopen dagen zagen voorbijkomen. Één meisje schrijft op Facebook: “Komende 2 weken ontgroening, byebye mobiel, internet & the rest of the outside world #I'llmissyou.”
Ouders kunnen bellen
Bij het USC en vrouwencorps U.V.S.V./N.V.V.S.U. zijn aankomende leden gedurende de inwijdingsperiode telefonisch afgesloten van de buitenwereld. Toch staat er altijd een lijntje open voor als het echt nodig is. “We zorgen er altijd voor dat de ouders van onze aankomende leden altijd contact met hun dochter kunnen opnemen”, vertelde Marijke de Jong van UVSV/NVVSU eind 2010 aan DUB.
Bij S.S.R.-N.U. geldt een vergelijkbare regeling. Voorzitter Trudy Schutter: “Telefoons worden in bewaring genomen. Maar als je echt iemand moet bellen, dan kan dat.” Schutter vindt het niet meer dan normaal dat telefoons gedurende de intro verboden zijn. “Tijdens een college ga je toch ook niet bellen?”
Voor Schutter is het verrassingselement een belangrijke reden om niet al te veel los te laten over de kennismakingsperiode. “Als je vantevoren alles al weet, wat moet je dan nog leren?” Ook creëert de geheimzinnigheid een gevoel van verbondenheid. “Iedereen heeft hetzelfde meegemaakt.”
Uit de school klappen
En als de introductie voorbij is, mag je dan aan jan en alleman in geuren en kleuren vertellen wat er gebeurd is? “We gaan natuurlijk niet vertellen wat ze niet en wel mogen vertellen”, zegt Eefje van den Broek van Unitas. Ze snapt wel dat het tegenwoordig met sociale netwerken als Twitter en Facebook laagdrempeliger is om uit de school te klappen over de ontgroening. Toch verwacht ze niet dat de geheimen van Unitas na de KMT op straat komen te liggen. “Na de introductie snappen de aspirant-leden wel waarom iedereen geheimzinnig doet.”
Utrechtse verenigingen merken naar eigen zeggen weinig van teruggang in aanmeldingen, zoals bij sommige Amsterdamse verenigingen. Voor de introductie bij het USC hebben zich 240 aspirant-leden aangemeld. Duco van Lanschot: “Het gaat eigenlijk heel goed de afgelopen jaren. Ieder jaar krijgen we meer leden.”Het USC heeft geen maximum aantal leden, zoals sommige andere verenigingen. “Wij hebben een relatief grote ruimte, dus dat past wel.” Momenteel heeft het USC ruim 900 leden. S.S.R.-N.U. heeft nog geen compleet beeld van het totaal aantal aanmeldingen, omdat de verenigingen door het hele jaar heen drie introducties heeft. Vorig jaar was er volgens het bestuur een lichte dip in het aantal aanmeldingen, dit jaar worden meer leden verwacht, in totaal tussen de 40 à 50. Er is geen maximum aantal leden. Unitas kan ook nog geen cijfer noemen. De introductie is verdeeld in twee lichtingen. Voor de tweede lichting staat de inschrijving nog een paar dagen open. Unitas heeft momenteel 1300 leden. De christelijke studentenvereniging NSU (Navigators) heeft dit jaar ongeveer 130 nieuwe leden. Een paar jaar geleden heeft de vereniging een ledenstop ingevoerd omdat de vereniging niet te hard wil groeien. Ongeveer 20 mensen konden dit jaar om die reden geen lid worden. De vereniging heeft evenveel aanmelding als vorig jaar. In totaal heeft NSU circa 500 leden. Ook UMTC zit vol. De vereniging heeft zo’n 140 aanmeldingen gekregen, maar slechts 100 zijn uitgekozen om de introductie te lopen, laat de vereniging weten. Bij Veritas hebben zich ongeveer 400 mensen aangemeld. “Iets meer dan vorig jaar”, laat het bestuur van de vereniging weten. Biton, dat geen geheimen maakt van de introductie overigens en telefoons niet verbiedt, heeft vooralsnog 68 aanmeldingen. Dat is meer dan de afgelopen jaren volgens het bestuur van de vereniging. Het totale aantal nieuwe Bitonezen zal nog oplopen omdat er ook nog in februari een introductie is. Van U.V.S.V./N.V.V.S.U. hebben we geen cijfers ontvangen. | |||||