Nieuw geval van wetenschapsfraude

Het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam heeft een vooraanstaand hoogleraar ontslag aangezegd. Hij zou onderzoeksdata hebben verzonnen en het vertrouwen van patiënten hebben geschaad.

Volgens NRC Handelsblad, dat vanmiddag een achtergrondverhaal over de kwestie publiceert, heeft  hoogleraar Don Poldermans de bevindingen van de integriteitscommissie die de zaak onderzocht, “op hoofdlijnen” bevestigd. Het ziekenhuis is “diep geschokt” en spreekt van een ernstige schending van wetenschappelijke integriteit, de commissie van “wetenschappelijk wangedrag”. Maar de hoogleraar heeft volgens hen geen data gemanipuleerd om gunstige resultaten te bereiken, zoals Diederik Stapel in Tilburg deed.

De hoogleraar perioperatieve cardiovasculaire zorg, die tevens internist is, zou ten behoeve van zijn laatste onderzoek patiënten hebben onderzocht zonder hun hiervoor schriftelijk om toestemming te vragen. Ook zou hij onderzoeksuitslagen hebben ingevuld die niet zijn te herleiden tot patiënteninformatie. Via een woordvoerder erkent de hoogleraar zich “niet aan de voorgeschreven werkwijze te hebben gehouden”, maar ontkent hij data te hebben vervalst, aldus NRC Handelsblad.

Het Erasmus MC zegt eerdere studies van de hoogleraar nader te zullen onderzoeken en ook beter te zullen toezien op dataverzameling. Enkele honderden patiënten die bij het laatste onderzoek zijn betrokken, krijgen een excuusbrief.

Advertentie