Nieuwe elektriciteitscentrales verergeren het klimaatprobleem

Nieuw gebouwde elektriciteitscentrales in de EU worden niet voldoende toegerust om de uitstoot van broeikasgassen te verlagen. Dat blijkt uit onderzoek, waarop de Utrechtse energiekundige Wina Graus. vrijdag 12 november promoveert.

Ondanks de klimaatdoelstellingen hebben veel nieuwe en geplande fossielgestookte elektriciteitscentrales in de Europese Unie niet de mogelijkheid om CO2-af te vangen. Vooral de nieuw geplande op gas gestookte centrales zullen maar in een enkel geval wprden uitgerust met de daartoe benodigde technologie. In 2030 zal daardoor naar verwachting slechts bij vijftien tot dertig procent van de centrales sprake zijn van CO2-afvang.

Hierdoor en door de forse toename van het gebruik van kolen en gas voor de productie van elektriciteit, zal de uitstoot van broeikasgassen in Europa in 2020 ten opzichte van 2005 niet conform de klimaatdoelstellingen afnemen, maar juist met tien procent stijgen, dit ondanks het hogere rendement van de nieuwe centrales, concludeert Graus.

Niet alleen de beperkte mogelijkheid om CO2-afvang toe te passen, maar ook de lange levensduur van de centrales verkleint de kansen voor duurzame energie.

EH (Bron Perscommunicatie UU)

Advertentie