Nieuwe inentingsdag tegen de bof
Twaalf studenten hebben zich tot nog toe laten vaccineren tegen de bof. De Utrechtse GG&GD heeft op 22 september echter nog een ‘prikdag’.
In het voorjaar bleek er een kleine verheffing te zijn in het aantal bofgevallen in Nederland. Met name onder studenten. In Utrecht werden er toen 13 gevallen geregistreerd. Reden voor de GG&GD om deze groep te attenderen op de mogelijkheid zich te laten vaccineren. De bof verloopt in de meeste gevallen mild, maar kent als ernstige complicaties hersenvliesontsteking, spontane abortus in het begin van een zwangerschap of onvruchtbaarheid bij mannen.
Het type bof dat rondwaart is waarschijnlijk overgewaaid uit Amerika. “Daar is ook onder studenten een kleine verheffing van de ziekte te zien”, zegt Koen Hulshof, arts infectieziektenbestrijding van de GG&GD Utrecht. De kans bestaat dat reizigers de bof hebben meegenomen. Maar deze bof komt ook in andere landen voor, dus daar kan het ook vandaan komen.”
Hoe het kan dat de bof slachtoffers maakt terwijl zo’n 95 procent van de Nederlanders hiertegen is ingeënt, is niet bekend. Hulshof: “Vijf procent van de Nederlanders is niet of onvolledig gevaccineerd. Het gaat om kinderen met een religieuze of antroposofische achtergrond, of kinderen die ten tijde van de vaccinaties in het buitenland zaten. Maar ook kinderen die wel zijn gevaccineerd kunnen de bof krijgen. Hoe dat komt, weten we niet. De studenten van nu horen tot de groep Nederlanders die bescherming hebben opgebouwd uit de BMR-vaccinaties en niet meer omdat ze zelf de bof hebben gehad. Het kan zijn dat de bescherming na een aantal jaren niet meer zo goed werkt.”
De bof wordt doorgegeven via de lucht en is al besmettelijk voordat de drager symptomen krijgt. Dat de ziekte zich verspreid onder studenten, is omdat deze groep dicht op elkaar leeft.
Voor wie niet heeft meegedaan aan het vaccinatieprogramma, ziet misschien als een huis op tegen de twee prikken die een maand na elkaar moeten worden gehaald. “Het gaat om de BMR-vaccinatie. Dat staat voor Bof, Mazelen en Rode Hond. Een aparte bofvaccinatie bestaat niet in Nederland. De vaccinatie kan bij sommige mensen roodheid veroorzaken op de geprikte plek of een stijve arm en een paar dagen na de prik kan een enkeling lichte griepverschijnselen krijgen.” Wie zich wil laten vaccineren, moet bij de GG&GD een afspraak maken via nummer 030-2863251.
GK