Nobelprijs voor ivf-bedenker

De bedenker van de reageerbuisbevruchting krijgt dit jaar de Nobelprijs voor de geneeskunde. Aan de Britse onderzoeker Robbert G. Edwards hebben veel onvruchtbare stellen hun kinderen te danken.

Op 25 juni 1978 was het zo ver: Louise Brown, de allereerste reageerbuisbaby, kwam ter wereld. Sindsdien zijn er naar schatting al vier miljoen baby’s dankzij ivf (‘in vitro fertilisatie’)  geboren. Het werk van Robbert G. Edwards is een mijlpaal in de moderne geneeskunde, aldus het Nobelprijs-comité.

Edwards kreeg in de jaren vijftig belangstelling voor het idee dat een eicel ook buiten de lichaam van de vrouw bevrucht kon worden. Andere wetenschappers hadden al aangetoond dat de eicellen van konijnen in een reageerbuis bevrucht konden worden, wat tot gezonde nakomelingen leidde. Maar het bleek verre van eenvoudig hetzelfde met menselijke cellen te doen.

Jarenlang werkte hij aan de techniek van ivf om de problemen die optraden te overwinnen. Zo wilden de bevruchte eicellen zich aanvankelijk niet vaker dan één keer delen. Samen met collega’s ontdekte Edwards op welk moment een eicel uit de baarmoeder gehaald moest worden voor een kansrijke bevruchting.

Hoger Onderwijs Persbureau

Advertentie