NOS-monarchiedebat vanuit het UMCU

De NOS zendt vanavond vanuit het Hijmans van den Berghgebouw een tv-debat uit over het koningshuis. De discussie over de voors en tegens van de monarchie is aan de vooravond van een Tweede Kamerdebat over rol van het koningshuis.

Foto uitladen vrachtwagenDe lunchzaal van het Hijmans van den Berghgebouw ("De Kroonluchter") is omgebouwd om ruimte te bieden aan de NOS. Studenten en medewerkers konden nog wel lunchen vandaag, maar al de gehele dag zijn mensen van de NOS al bezig de hal om te bouwen tot een tv-studio.

Oorspronkelijk zou het debat pas plaatsvinden bij de abdicatie van Beatrix, vertelt Henriëtte Dobbelaar, communicatieadviseur van het UMC Utrecht. "Al jaren geleden is afgesproken dat zodra de koningin haar abdicatie bekend zou maken, hier een dag later een tv-debat plaatsvindt."

Door de actuele discussie over het koningshuis is het debat naar voren gehaald, en vindt er bij de troonsafstand nóg een debat plaats in het Hijmans van den Berghgebouw.

Rob Trip leidt vanavond om 21.00 uur (Nederland 2) een discussie over de toekomst en de positie van de monarchie. Onder meer Geert Mak, Daniela Hooghiemstra, Marc van der Linden en Peter van der Vorst zijn te gast.

De Tweede Kamer behandelt dinsdag de begroting van het ministerie van Algemene Zaken. Tijdens deze vergadering komen naar verwachting ook de standpunten van het kabinet en de politieke partijen over de monarchie aan de orde. Veel partijen willen de politieke invloed van de koningin inkrimpen.

Uit een onderzoek van de NOS, uitgevoerd door Bureau Synovate, blijkt dat driekwart van de Nederlanders de monarchie steunt. Meer en meer Nederlands vinden wel dat de koningin zich slechts met ceremoniële zaken moet bezighouden, hoewel deze groep nog steeds in de minderheid is.

Advertentie