NWO studeert op Stapelclaim

Fraudeur Diederik Stapel heeft tussen 1994 en 2011 ruim twee miljoen euro aan onderzoeksfinanciering ontvangen van NWO. De organisatie weet nog niet of ze geld gaat terugvorderen, maar wacht het eindonderzoek van de commissie-Levelt af.

Dit voorjaar rondde Stapel nog een onderzoeksproject af dat door NWO werd gefinancierd. Voorzitter Jos Engelen laat in een schriftelijke reactie aan het Hoger Onderwijs Persbureau weten dat NWO regelmatig controleert of zulke subsidies volgens de regels besteed worden.

“Als iemand voor vier jaar financiering krijgt wordt die in tranches betaald. We kijken ieder jaar of er wordt voldaan aan de verplichtingen wat betreft wetenschappelijke output – bijvoorbeeld het schrijven van een artikel – en de besteding van het geld. Is dat niet het geval, dan kan NWO geld terugvorderen of delen van de toegekende financiering niet uitbetalen.”

Het meeste NWO-geld gaat naar het salaris van onderzoekers, of naar de apparatuur die ze gebruiken. Ook een onafhankelijke accountant van de instelling waar de onderzoeker werkt, controleert de subsidiebesteding bij het opmaken van de jaarrekening.

“De tussentijdse controles op de projecten van Stapel hebben ons geen aanleiding gegeven om geld terug te vorderen”, schrijft Engelen. “Op basis van wat we nu leren in het rapport gaan wij mogelijk – in overleg met de universiteiten – bekijken of er aanleiding is voor vervolgonderzoek en vervolgstappen.”

 

Lees hier alle artikelen over het rapport Levelt en de affaire Stapel

Advertentie