OM onderzoekt declaraties Inholland
Het Openbaar Ministerie heeft staatssecretaris Zijlstra om nadere informatie gevraagd over de declaraties van drie voormalige Inholland-bestuurders. De staatssecretaris meldde dit gisteravond tijdens een overleg met de Tweede Kamer.
Eerder deze maand concludeerde de Onderwijsinspectie dat oud-bestuurders van Inholland zich ten onrechte 360.000 euro hebben toegeëigend. Er zijn daarbij volgens Zijlstra geen strafbare feiten geconstateerd die tot aangifte leidden. Maar het OM heeft na lezing van het inspectierapport toch extra stukken bij het ministerie opgevraagd en gekregen. “Het is nu aan het OM om een eigen afweging te maken, ik kan daar niet in treden”, zo meldde de staatssecretaris de nieuwsgierige kamerleden.
Vorige week schreef De Telegraaf op basis van interne Inholland-stukken dat twee leden van de raad van toezicht zich verzetten tegen terugvordering van het geld bij de voormalige bestuursleden in kwestie. Zijlstra zei in het debat dat ten minste één lid die schijn inderdaad gewekt heeft. Vanaf aankomende vrijdag zijn alle voormalig leden van zowel het college van bestuur als de raad van toezicht van Inholland vervangen, inclusief de twee leden die voor een overgangsperiode interim aanbleven.
Verschillende kamerleden maken zich zorgen over een eventuele terugkeer van de Inholland-bestuurders bij andere instellingen. Ze noemden het voorbeeld van Joke Snippe, die sinds kort werkzaamheden verricht voor een andere hbo-instelling die onder vuur ligt: kunsthogeschool Codarts. Deze “recycling” is onwenselijk, vinden de parlementariërs.
Hoewel Zijlstra erkende dat de benoeming van Snippe “ongelukkig” is voor de beeldvorming, wil hij niet dat de oud-bestuurders van Inholland gebrandmerkt worden voor alle andere banen die zij in de toekomst ambiëren. “Ik weet niet voor welke functie zij is aangenomen. Je kunt niet per definitie zeggen dat iemand ongeschikt is”, aldus de staatssecretaris.