OM treedt niet op tegen Uithofkrakers

Het openbaar ministerie gaat vooralsnog niet optreden tegen de krakers van het landbouwhuisdierenpand in De Uithof. “Het college van bestuur van de universiteit kan vrijdag aangifte doen, wanneer kraken strafbaar is geworden. Dan bekijken we of de zaak prioriteit heeft.”

Persvoorlichter Mary Hallebeek legt uit dat met de nieuwe wet die vrijdag van kracht wordt, kraken strafbaar is. “Als de politie vanaf 1 oktober krakers op heterdaad betrapt, dan worden ze gearresteerd. Maar we gaan vrijdag niet met een grote bezem langs alle Utrechtse kraakpanden om die vervolgens leeg te vegen.”

De prioriteit van het openbaar ministerie ligt niet heel sterk bij het kraken. “Wat we de komende tijd gaan doen, is inventariseren hoe veel kraakpanden er zijn in Utrecht”, zegt Hallebeek. “Voor ons gevoel zijn dat er enkele tientallen. Dan kijken we of er tegen bepaalde krakers aangifte is gedaan. We kijken of de eigenaar plannen heeft met het pand, of de krakers overlast veroorzaken en of er bijvoorbeeld criminele activiteiten plaatsvinden in het pand. Op die manier kijken we welk pand als eerste ontruimd moet worden.”

Maar eerst, zegt Hallebeek, gaat de politie met de krakers in gesprek. “Als de eigenaar echt plannen met zijn pand heeft en die op korte termijn wil uitvoeren, vertrekken de meeste krakers gewoon. We proberen er altijd op een redelijke wijze met de krakers uit te komen en vaak lukt dat ons. Maar”, zegt Hallebeek, “kapitale misdrijven hebben bij ons voorrang.”

GK 

Advertentie