Ook Google sponsort bèta's

Grote bedrijven stellen 8,3 miljoen euro beschikbaar om studiekiezers te enthousiasmeren voor bètastudies. Dat is nodig om de economische groei in Europa aan te jagen, stellen ze.

Het bedrag zal worden besteed aan het verbeteren van techniekonderwijs op scholen, het bestrijden van stereotyperingen over bèta’s en technici en het in kaart brengen van hoe opleidingen hun afgestudeerden aan werk kunnen helpen. Een nieuwe Europese organisatie voor bèta- en technische studies en wiskunde-opleidingen, InGenious, gaat de activiteiten coördineren. Hierin zijn behalve de ministeries van Onderwijs van alle EU-landen, ook grote bedrijven als Microsoft, Shell en Philips vertegenwoordigd.

Volgens de ministeries en bedrijven worden in Azië twee keer zoveel technici en wetenschappers en drie keer zoveel ingenieurs opgeleid, vergeleken met de EU.  De vrees bestaat dat Europese bedrijven afgestudeerde technici uit Azië gaan halen, of hun vestigingen in Europa zullen sluiten.

Ook softwarebedrijf Google doet een duit in het zakje. Het overhandigt vandaag een cheque van zo’n 550.000 euro aan het Nederlandse Platform Bètatechniek. Het geld zal onder meer besteed worden aan maatregelen om meer meisjes en allochtonen te interesseren voor een informatica- of wiskundestudie en om meer eerstegraads wiskundedocenten op te leiden.

Advertentie