Partijleden willen hun fracties dwingen tot duurzaamheid

Een volledig hernieuwbare energievoorziening in 2050, een jaarlijkse energiebesparing van drie procent en een jaarlijkse groei in hernieuwbare energie van zeven procent. Dat zijn enkele van de eisen uit de ‘Verklaring van Utrecht’. Dinsdagochtend ‘spijkerden’ leden van zeven politieke partijen het document aan de deur van het Academiegebouw.

Ze hebben elkaar gevonden in de gezamenlijke overtuiging dat de huidige klimaat- en energieproblemen vragen om een partijoverstijgende aanpak, de leden van CDA, ChristenUnie, D66, GroenLinks, PvdA, SGP en VVD. In maart van dit jaar verenigden zij zich in het Duurzaamheidsoverleg Politieke Partijen en korte tijd later presenteerden zij hun ambities tijdens drie Studium Generale bijeenkomsten in Utrecht.

En nu is er dan de Verklaring van Utrecht. Voorafgaand aan hun symbolische actie riepen vertegenwoordigers van de zeven partijen hun Kamerfracties op om meer naar hun achterban te luisteren. “Ons initiatief moet worden gezien als een partijgrensoverschrijdend protest tegen de nutteloze polarisatie die het energiedebat tussen onze partijen verlamt.”

Op dit moment bepalen de grote energiemultinationals het beleid van de overheid, aldus de leden van het Duurzaamheidsoverleg. Daarmee frustreren zij de discussie over nieuwe energiebronnen. “We kunnen echt al in 2050 voor de volle honderd procent in onze energiebehoefte voorzien door middel van hernieuwbare energie. Waarom luisteren de Kamerfracties niet naar hun eigen partijen?”

Met hun Verklaring hopen de initiatiefnemers duidelijk te maken dat in de achterban van hun partijen, dus ook van CDA en VVD, andere ideeën leven dan in de partijtop. Nadat het pamflet met een grote hamer aan de deur van het Academiegebouw was bevestigd, kwam hoogleraar Milieuiwetenschappen Klaas van Egmond naar buiten om namens de UU steun aan de actie te betuigen.

“Toen Luther zijn 95 stellingen op de deur van de kerk van Wittenberg spijkerde kwam de paus niet naar buiten om ze in ontvangst te nemen. Ik doe dat vandaag namens de Universiteit Utrecht wel, ten teken dat de wetenschap uit zijn ivoren toren stapt om zich met de politiek te verenigen.

“Op de plek waar de Vrede van Utrecht in 1713 een nieuw begin voor Europa inluidde, markeert deze dag een nieuw begin voor het denken over energie. Dit is een historisch moment en u bent er getuige van”, aldus Van Egmond, die zijn gehoor opriep om vooral te kijken naar zijn collega Herman Wijffels, die vanavond te gast is bij Knevel en Van den Brink.

EH/ foto: Noor van Haaren

Advertentie