Pas bedieningspanelen aan de werking van de hersenen aan

Onze linker hersenhelft bepaalt de plaats van een voorwerp op een andere manier dan de rechter helft. Door van die kennis gebruik te maken, kunnen volgens neurowetenschapper Ineke van der Ham handiger bedieningspanelen worden onworpen. 

Van der Ham, die op 22 oktober op haar onderzoek promoveert, onderzocht hoe de menselijke hersenen de plaats van een voorwerp in de ruimte bepalen. Zij ontdekte dat proefpersonen met het linker gedeelte van hun blikvelld de exacte afstand tot een voorwerp in de buurt goed konen bepalen. In de rechterkant van het zicht keken de proefpersonen vooral naar de verhouding van het voorwerp tot de omgeving.

Onder meer via een hersenscan zag de onderzoeker dat deze twee kijkstrategieën netjes zijn opgesplitst over de twee hersenhelften. Dit is het eerste onderzoek dat dit verschil bij proefpersonen in realistische situaties laat zien.

Bedieningspaneel

"Deze kennis is eenvoudig toe te passen op bijvoorbeeld het dashboard van een auto", aldus Van der Ham. "Bij een snelheidsmeter moet je direct de exacte plaats van de wijzer zien. Dat gaat dus beter als deze links op het dashboard zit. De brandstofmeter kan juist prima rechts worden geplaatst." Met name bij een ingewikkeld bedieningspaneel zorgt een juiste indeling volgens de promovenda voor minder fouten en snellere reacties.

Apen

Nog geen week later promoveert ook neurobioloog Anna Oleksiak op een onderzoek naar de ruimtelijke waarneming, dit keer bij apen. Merkwaardig genoeg leverde haar onderzoek een tegengesteld resultaat op aan dat van Ineke van der Ham.

Op basis van een literatuurstudie laat Oleksiak zien dat er bij apen juist geen verschil is in de manier waarop de linker en de rechter hersenhelft de plaats van een voorwerp bepalen. Oleksiak: "Dit betekent dus dat de twee verschillende taken pas tijdens de evolutie van de mens over de hersenhelften zijn verdeeld. Waarschijnlijk is dit gebeurd tijdens de ontwikkeling van het taalgebied in de linker hersenhelft."

EH (Bron: Perscommunicatie Bètawetenschappen)

 

Afbeeldingen

Afbeeldingen die bij het onderzoek van Van der Ham zijn gebruikt:

De hamer in plaatje A verschuift van naast de deur naar schuin boven de deur. Die verhouding van het voorwerp tot de omgeving zie je vooral goed in de rechterkant van je zicht.

De hamer in plaatje B blijft na verschuiving naast de deur. De exacte afstand verandert wel, waardoor je dit vooral goed ziet in de linkerkant van je zicht.

Advertentie