Pas op voor de brandende zon

Verbranden in de zon. Het komt vaak voor deze dagen. Het lichaam herstelt wel, maar het overdadige zonlicht maakt de huid op lange termijn oud en rimpelig. Dat onderzocht dermatoloog Feiko Rijken in zijn promotie-onderzoek. Toch hoef je de zon niet helemaal mijden.

Op het terras, op het strand aan de Middellandse Zee of gewoon op je eigen balkon: zonder zon is de zomer niet compleet. Maar dat 'gezonde bruine kleurtje' waar je zo je best voor doet heeft ook een schaduwzijde. Op lange termijn kan zonlicht je huid oud en rimpelig maken. Dermatoloog Feiko Rijken heeft dit fenomeen jarenlang bestudeerd. Dinsdag 5 juli promoveerde hij op zijn onderzoek naar het mechanisme achter huidveroudering door zonlicht.

In zijn onderzoek bekeek Feiko de huid van vrijwilligers met verschillende leeftijden en van een verschillende huidskleur. Hij vergeleek de staat van hun huid voor en na een tijd zonnen onder kunstmatig zonlicht. Daarbij ontdekte hij dat het vooral zogenaamde neutrofielen zijn die verantwoordelijk zijn voor het versnelde verouderingsproces.

'Neutrofielen zijn cellen die in actie komen als je een wond oploopt,' legt Feiko uit. 'Ze ruimen de schade op en doden mogelijke bronnen van infectie. Dit doen ze ook als je door zonlicht verbrand bent. Helaas ruimen de chemische stoffen die ze daarbij gebruiken niet alleen beschadigd weefsel op, maar tasten ze ook de vezels aan die je huid soepel en elastisch houden, zoals collageen. Die schade is niet meer te herstellen en zorgt op lange termijn voor huidveroudering.'

Een wondercrème hiertegen heeft het onderzoek niet opgeleverd. 'Als je eenmaal verbrand bent is het voor die keer al te laat', zegt Feiko. 'Er zijn wel middeltjes op de markt die de pijn en jeuk verzachten, maar de neutrofielen schakel je er niet mee uit. Dat zou je trouwens niet eens willen: zonder neutrofielen loop je een groot risico op levensgevaarlijke infecties.' Voor wie zijn vakantie het liefst vult met zon, zee en strand heeft Feiko nog meer slecht nieuws. Niet alleen een huid als een kreeft en een rug vol brandblaren geldt als beschadiging, ook een lichte, pijnloze roodkleuring trekt al neutrofielen naar de huid.

Moet je dan maar de hele vakantie in de schaduw doorbrengen als je huid je lief is? Zo ver wil Feiko niet gaan. 'Er zijn dermatologen die inderdaad adviseren om praktisch helemaal uit de zon te blijven, maar ik denk dat beperkte zonblootstelling geen kwaad kan. Als je je huid maar langzaam aan de zon laat wennen en niet gelijk op de eerste dag van je vakantie uren gaat zonnebaden. Daarnaast is het natuurlijk belangrijk om, afhankelijk van hoe gevoelig je huid voor de zon is, je in te smeren met uv-werende crème, bedekkende kleding te dragen en op het heetst van de dag uit de zon blijven. Het gaat erom dat je niet verbrandt.

Tags: gezondheid

Advertentie