Poppodium in een studentenkamer

Met een klein gezelschap gluren in het onderkomen van wildvreemde studenten én ook nog eens kijken naar optredens van muzikanten, dichters, dansers en toneelspelers. Dit kan alleen tijdens het studentenkamerfestival Stukafest op donderdag 2 februari.

De Utrechtse editie wordt geopend door dichtersduo Kila & Babsie en muzikant Jeroen Kant. Zij vinden geen onderdak in een studentenhuis. Jeroen Kant brengt zijn Nederlandstalige liedjes in de Coffee Company ten gehore. Kila & Babsie maken met bezoekers een winterse wandeling door de stad.

Poëzie
Kila&Babsie stoppen tijdens de wandeling op verschillende plekken om daar een toepasselijk gedicht voor te dragen. Ze worden begeleid door muzikant Rik de Winter. Hij zal de sfeer van de gedichten muzikaal vertalen met zijn elektrische gitaar.

Kila&Babsie vormen een duo sinds 2006. Ze ontdekken dat ze allebei gedichten schrijven tijdens een poëzieproject van hun middelbare school in Ede. Al snel vormen ze een duo en treden ze op door heel Nederland. Zo stonden ze op verschillende festivals en geven ze poëzieworkshops.

Het duo schrijft niet samen achter een tafel een gedicht. Dat doen ze apart van elkaar. De één stuurt het werk door naar de ander, waarna de ander het weer terugstuurt naar de één. Op die manier ontstaat het uiteindelijke werk.

Het voordragen doen de twee in stereo: ze vullen elkaar aan, overlappen elkaars tekst of spreken tegelijkertijd. “Wij laten zien hoe dichten ook kan zijn en willen zo laten zien dat dichten niet alleen voor mensen van boven de vijftig is”, zegt Kila. “We hebben het over alledaagse onderwerpen. Dat je bijvoorbeeld naar de supermarkt gaat, omdat je graag pannenkoeken wil bakken en dat je dan alle ingrediënten koopt behalve de melk”, vertelt Babsie.

Dichten in combinatie met muziek is het duo niet vreemd. Ze werkten al eerder samen met gitarist Rik de Winter tijdens het festival In Vervoering en brachten ze werk uit met de Duitse altvioliste Almut Krauss.

De DansersDans
Het Utrechtse jeugddansgezelschap treedt niet alleen in Utrecht op tijdens Stukafest, maar ook nog in vijf andere studentensteden waar het festival ook neerstrijkt. De Dansers verzorgen in Utrecht drie optredens in een kamer aan de Singeldwarsstraat.

De groep noemt zichzelf een mobiele bende en werkt veel met nieuw talent. Guy Corneille is samen met een collega één van de voortrekkers van de groep. “We zijn een collectief van dansers en musici. Tijdens onze optredens werken we als een band - het is een samensmelting waarbij van alles samenkomt. We willen vanuit een klein begin veel mensen kunnen bereiken.”

Het stuk dat de groep gaat opvoeren tijdens het festival heeft de naam Café Ed Sanders, een voorstelling die goede kritieken in de media heeft gekregen. Het optreden waarbij dans, muziek en zang samen komen duurt normaal een uur en wordt opgevoerd door acht mensen. Maar bij Stukafest hebben De Dansers maar een half uurtje en er is ook niet genoeg ruimte voor een enorm drumstel. Voor een akoestische gitaar, elektrische piano en een mondharmonica is er wel een plekje gevonden. “Er treden tijdens Stukafest drie mensen op”, vertelt Guy. “Het wordt een intiemere versie van de oorspronkelijke voorstelling.”

Rebecca SierSinger-songwriter
Als DUB met zangeres Rebecca Sier belt, is ze net bezig met het schrijven van een liedje. Rebecca is geen vreemde van Stukafest. Vorig jaar trad ze al op in een studentenkamer tijdens de Nijmeegse editie en bezocht ze de Amsterdamse versie als bezoeker, want de muzikante studeert Natuurkunde en Filosofie aan de UvA.

In Utrecht gaat ze met haar gitaar een akoestische sessie spelen in een huis aan de Parkstraat voor 22 bezoekers. De kleine ruimte vindt Rebecca een prettige omgeving voor haar muziek. “Ik speel vaker in intiemere ruimtes, bijvoorbeeld bij huiskamerconcerten. Bezoekers zijn dan dichtbij en kunnen echt luisteren. Een akoestisch optreden is fijn, het is puur. Je hebt niet altijd versterkers nodig. Ik wil met mijn muziek een sfeer creëren waarin magie ontstaat.”

Rebecca is al een lange tijd bezig met muziek. “Op mijn achtste begon ik met het volgen van gitaarlessen. Ik vond de gitaar maar een intrigerend ding. Al snel begon ik erbij te zingen.” Eerst speelt en zingt Rebecca nog covers. Maar als ze op haar vijftiende de voorrondes van Kunstbende Amsterdam wint in de categorie ‘alles mag’, krijgt ze de tip om haar eigen liedjes te gaan schrijven. En dat doet ze vanaf dan ook. Natuurlijk speelt ze niet alleen in huiskamers of brakke studentenhokken. Zo stond Rebecca op het festival Into The Great Wide Open en in poptempel Paradiso.

Luckiest Man AliveBeginnende band
De vierkoppige band Luckiest Man Alive kreeg een mailtje van de organisatie van Stukafest of ze mee wilden doen aan Stuka-contest. Met deze wedstrijd was een plekje in de programmering van het festival te veroveren. De band besloot mee te doen en stond afgelopen januari in ACU. De vier streden tegen de bands Let’s go Eskimo en Granny’s Gun Collection. Luckiest Man Alive won met hun pop- rockliedjes en mag nu drie keer voor 25 bezoekers optreden tijdens Stukafest in Utrecht.

Zanger Roel Donckers kijkt erg uit naar de optredens tijdens het festival. “We maken er echt wat bijzonders van. Het optreden wordt deels akoestisch en deels versterkt gespeeld. Ook wordt er gefilmd door het lokale programma U in de Wijk van de lokale zender Ustad, zij maken een item over ons.”

Roel is benieuwd wie er naar hun optredens komt kijken. Als nieuwkomer, de band is pas sinds februari vorig jaar actief, zijn ze niet de meest bekende act in het programmaboekje. “Ik hoop dat bezoekers nieuwe artiesten willen ontdekken en naar ons optreden komen, maar ik denk dat veel mensen juist daarvoor op Stukafest afkomen.”

         
   

KAARTEN WINNEN

Voor Stukafest zijn verschillende kaarten te koop op gezette tijden. Je kan naar één optreden gaan, maar ook naar drie, want elke artiest speelt drie rondes. Elk optreden duurt een half uur. De studentenkamers liggen niet heel ver uit elkaar, dus met de fiets cross je zo van het ene naar het andere huis. Ook is er aan het einde van de avond een groot eindfeest in Tivoli de Helling met optredens van onder andere de band Fata ʻel Moustacheʼ Morgana, TUIG en VJ Glitterende Eenhoorn. En ben je blut of is het festival al uitverkocht? Niet getreurd, want DUB geeft kaarten weg.

Tags: stukafest

Advertentie