Rechtenstudenten mogen tentamen inzien, maar betalen voor kopie

Body: 

Ook rechtenstudenten van de Universiteit Utrecht kunnen kosteloos hun tentamens inzien. Dagblad Spits meldde vanochtend dat studenten daar bij sommige vakken vijftig cent tot een euro voor moeten betalen. *update*

Ook rechtenstudenten van de Universiteit Utrecht kunnen kosteloos hun tentamens inzien. Dagblad Spits meldde vanochtend dat studenten daar bij sommige vakken vijftig cent tot een euro voor moeten betalen. *update*

Maar de berichtgeving in Spits klopt niet helemaal. Rechtenstudenten kunnen binnen dertig dagen na bekendmaking van hun resultaten inzage krijgen in hun tentamen. Om fraude te voorkomen krijgen ze de originele tentamens niet altijd mee naar huis, zegt een woordvoerder.

Wie de resultaten met de docent wil bespreken heeft dus meestal een kopie van zijn of haar antwoorden nodig. “Die kan tegen de kostprijs worden opgevraagd bij de administratie”, licht de woordvoerder toe. “Daarvoor is gekozen toen bleek dat veel studenten een kopie van hun tentamen opvroegen, maar die vervolgens niet kwamen ophalen. Zo’n tentamen telt al gauw tien pagina’s, dus dat is zonde van het papier en het kopieerwerk.”

Universiteitsraadslid Ewout Lubberdink, student aan de rechtenfaculteit, ziet het probleem niet: “Ik heb hier binnen de faculteit nog nooit iemand over horen klagen. Het gaat om een minimale bijdrage als je een kopie van je tentamen wilt. Volgens mij zijn de kosten van secretaresses die staan te kopiëren veel hoger.”

ISO-voorzitter Guy Hendricks is echter nog niet overtuigd. “Als je het heel principieel bekijkt dan kan dit niet. Universiteiten mogen geen extra geld vragen voor zaken die essentieel zijn voor een opleiding. Een gesprek over een tentamen lijkt met toch echt tot die zaken behoren.”

*update* De Socialistische Partij gaat kamervragen stellen, zegt kamerlid Jasper van Dijk. “Ik snap best dat ze het vervelend vinden als mensen hun tentamen willen hebben en het dan niet op komen halen. Blijkbaar is daar een soort nonchalance ontstaan en die moeten ze dan met enige voorlichting tegengaan. Maar ik vind het wel principieel verkeerd dat je iets moet betalen om je eigen werk met een docent te kunnen bespreken.”

Hoger Onderwijs Persbureau/xb

Facebook Twitter Whatsapp Mail