Samen het ict-wiel uitvinden

Wetenschappers kunnen maar beter samenwerken met hun collega’s uit andere disciplines als ze voor hun onderzoek ict-toepassingen bedenken. Er komt een centrum om hen daarbij te helpen.

Hoe sla je informatie op? Hoe doorzoek je die informatie? Hoe deel je samen relevante gegevens? Die vragen spelen in vrijwel alle wetenschappelijke disciplines. Alfa-, bèta- en gammawetenschappers zouden samen naar oplossingen kunnen zoeken, maar ze hebben de neiging om allemaal zelf het wiel uit te vinden, stellen onderzoeksfinancier NWO en ict-stichting SURF.

Daar willen ze graag verandering in brengen. Ze investeren zes miljoen euro in het Netherlands eScience Center. “Het doel van de organisatie is het zichtbaar maken van de krachtige academische en technologische eScience-omgeving in Nederland”, schrijven ze, waarbij eScience ‘enhanced science’ betekent, oftewel verrijkte wetenschap.

Het centrum moet ook een stimulans voor multidisciplinair onderzoek zijn. “Een katalysator voor samenwerking over wetenschappelijke domeinen heen”, zoals hoogleraar Jacob de Vlieg van de programmacommissie het uitdrukt.

Het nieuwe centrum wordt gevestigd op het Science Park Amsterdam, waar ook andere ict-initiatieven worden ontplooid.

Hoger Onderwijs Persbureau

Advertentie