Schotland verhoogt collegegeld

Nu Schotland het collegegeld voor Engelse studenten verhoogt, krijgen Nederlandse universiteiten nog meer gelegenheid om zichzelf als goedkoop alternatief te presenteren.

Het is al tien jaar lang een vreemde situatie: voor een opleiding aan Schotse universiteiten betalen Nederlanders en andere EU-burgers dankzij Europese regelgeving even veel collegegeld als Schotse studenten, namelijk niets. Maar binnen het Verenigd Koninkrijk zelf gelden die regels niet en gaat het er anders aan toe.

Tot nog toe moesten niet-schotse Britten in Schotland bijna tweeduizend pond collegegeld betalen (zo’n 2200 euro). Maar gisteren kondigde de Schotse minister van onderwijs aan dat de universiteiten meegaan met de forse collegegeldverhoging in Engeland. De universiteiten mogen aan Engelse studenten tarieven rekenen tot negenduizend pond per jaar, zo’n tienduizend euro. Hierdoor maakt het financieel niet meer uit of ze in hun eigen land studeren of in Schotland.

In Nederland neemt het aantal Britse studenten al toe, blijkt uit de vooraanmeldingen aan de diverse universiteiten. Het gaat om een paar honderd studenten. Vooral de Universiteit Maastricht is actief op de Britse markt.

Advertentie