SP stelt vragen over topsalaris Delft

De Socialistische Partij heeft kamervragen gesteld over het salaris van de Delftse collegevoorzitter Dirk Jan van den Berg. Of het niet pijnlijk is dat Van den Berg meer is gaan verdienen, terwijl de TU Delft juist 45 miljoen euro moet bezuinigen.

Vorige week meldde het Hoger Onderwijs Persbureau dat de Delftse collegevoorzitter intussen meer verdient dan de Balkenendenorm: 200 duizend euro per jaar, exclusief pensioenbijdrage. Gezien de voorgeschiedenis is dat opvallend: voormalig minister Plasterk (PvdA) lag in het najaar van 2007 overhoop met de Raad van Toezicht over het salaris dat de nieuwe voorzitter zou gaan verdienen. Volgens Haagse bronnen dreigde hij de raad te schorsen als die het salaris niet binnen de Balkenendenorm hield.

Heeft hij daar echt mee gedreigd, wil de SP weten. En is de huidige minister ook bereid om de raad te schorsen, “aangezien de Raad van Toezicht blijkbaar lak aan deze eis had”?

Niet alleen Delft moet bezuinigen. De SP noemt het topsalaris van twee ton voor een bestuursvoorzitter “extra wrang” nu de salarissen van universiteitsmedewerkers bevroren dreigen te worden. Het ministerie wil de instellingen immers niet vergoeden voor loonsverhogingen en die trekken daarom de nullijn.

Vakbond Abvakabo FNV heeft geprotesteerd bij de opening van het academisch jaar in Delft. Van den Berg nam daarbij enkele chocolademunten in ontvangst.

HOP

Advertentie