Student vergeet vaakst uit te checken

Body: 

Vijf procent van de studenten vergeet uit te checken met zijn OV-chipkaart. Twee procent van de ‘dagjesmensen’ overkomt dat, en maar een half procent van de andere treinreizigers. Dat blijkt uit cijfers van de NS.

Vijf procent van de studenten vergeet uit te checken met zijn OV-chipkaart. Twee procent van de ‘dagjesmensen’ overkomt dat, en maar een half procent van de andere treinreizigers. Dat blijkt uit cijfers van de NS.

Studenten met een ov-studentenkaart hoeven in de periode dat zij vrij mogen reizen - op week - of weekenddagen - niet in te checken in de trein. Daarbuiten betalen zij het kortingstarief en moeten ze net als andere reizigers hun chipkaart scannen bij vertrek en aankomst. Dagelijks reizen ongeveer tienduizend studenten ‘op saldo’ met hun chipkaart, maar daarvan vergeten er vijfhonderd ook weer uit te checken.

Opvallend is dat maar een klein aantal zijn geld vervolgens terugvraagt. Wanneer een student incheckt, wordt er tien euro van zijn kaart afgeschreven. Bij het uitchecken schrijft de NS - afhankelijk van de lengte van de reis - een deel daarvan weer bij. Maar wie dat vergeet is zijn tientje kwijt.

Altijd in- en uitchecken
De NS wil studenten daarom aansporen om altijd in- en uit te checken, ook wanneer ze vrij kunnen reizen. Dat zorgt voor routine en het vervoersbedrijf kan bovendien zien hoeveel studenten er op een traject reizen. Maar tot eind 2012 is dat nog niet verplicht. In tram, bus en metro geldt die plicht nu al. 

Donderdag ontstond overigens veel verwarring bij studenten die met de trein reisden. Is Bevrijdingsdag nou een officiële feestdag of niet? Zo ja, dan mogen weekendkaarthouders gratis reizen, en weekkaarthouders niet. Zo nee, dan vice versa.

Volgens DUO en de NS geldt 5 mei als feestdag. Verwarring ontstond omdat eerder deze week 5 mei op de site van DUO niet vermeld stond als feestdag. Later deze week stond 5 mei opeens wel vermeld als feestdag, schrijft De Pers

Update: Eerder stond hier dat de NS beboete studenten zou compenseren, op basis van berichtgeving van Campus.TV. Dit blijkt bij nader inzien niet te kloppen. Het bericht op Campus.TV is inmiddels verwijderd.

Facebook Twitter Whatsapp Mail