Studentenbond Wageningen kapt ermee

Studenten zijn “minder betrokken en idealistisch”, concludeert Karmijn van den Berg uit Wageningen. Haar studentenvakbond werd afgelopen maandag opgeheven, omdat er geen nieuwe bestuursleden waren.

De Wageningse Studenten Organisatie is per direct gestopt met alle activiteiten. Potentiële bestuursleden haakten een voor een af, zegt Van den Berg in Resource. Daarop besloot de WSO het bijltje erbij neer te gooien. De kamerbalie voor studenten die huisvesting zoeken blijft wel open.

“Ik ben bang dat dit niet de laatste vereniging is die ermee stopt”, zegt Pascal ten Have, voorzitter van de Landelijke Studentenvakbond waarbij de WSO is aangesloten. De bond heeft hoop dat er alsnog een bestuur wordt gevonden, maar erkent dat het moeilijk is.

Dat komt volgens hem door de dreigende langstudeerboete. “Clubs die een paar jaar geleden nog bloeiden, vinden nu geen nieuwe bestuurders.” De plannen voor ‘collegegeldvrij besturen’ waar VVD-kamerlid Anne-Wil Lucas voor pleit, zijn “een laatste strohalm”, zegt hij. “Verenigingen zouden er dan voor kunnen kiezen om in plaats van vijf deeltijdbestuurders, twee voltijders aan te stellen.”

Advertentie