Stuntpaard van Sint is van Diergeneeskunde

Op 3 november maakt onderwijspaard Opium van Diergeneeskunde haar debuut op het witte doek in de thriller Sint van Dick Maas. Zie je een paard op het dak glibberen, dan is dat Opium, de stunt double van het paard van Sinterklaas. 

Regisseur Dick Maas kwam deze zomer met zijn crew naar De Uithof om opnames te maken van Opium. Het onderwijspaard werd op film gezet toen ze met een stuntsint draafde en galoppeerde op de lopende band in de kliniek. Deze beelden zijn daarna in de film gemonteerd.

Groen decor

De lopende band voor paarden wordt normaliter gebruikt voor bewegingsonderzoek bij sportpaarden. Door de dieren op een lopende band te laten rennen, kunnen artsen van dichtbij monitoren hoe de paarden bewegen. Ten behoeve van de filmtechniek werd de band in een groen decor gezet. Twee verzorgers (ook te zien op deze foto van Willem Back) hebben ook een speciaal groen pak aan. Dit om Opium uit te kunnen ‘knippen’ en in de film te kunnen monteren. De 15-jarige merrie die al acht jaar in de stallen van Diergeneeskunde woont, werd voor de gelegenheid geschminkt. “Ze kreeg wonden op haar voorhoofd en kont”, zegt een voorlichter van de faculteit. “Dat vond ze helemaal niet erg.” Voor de echt heftige paardenscènes in de film is een neppaard gebruikt. Ook is Opium niet het paard op de omstreden filmposter. 

De faculteit Diergeneeskunde is nu pas met het filmnieuws naar buiten gekomen. “We wilden eerst weten hoe mooi het was geworden." Woensdag 3 november gaat Sint in première, op 11 november is de thriller in heel Nederland te zien.

GK

Advertentie