TED schudt nu ook Utrecht wakker

Gewone stervelingen krijgen geen toegang tot de jaarlijkse TED-conference in Long Beach en Palm Springs. Als Utrechtse student moet je je nu nog tevreden stellen met de fameuze TED-talks over innovatieve ideeën en concepten op internet. Maar straks komt TED naar je toe, vertellen drie masterstudenten Sustainable Development. TedxUtrechtUniversity brengt optimisme. "We hebben genoeg van zwarte doemscenario's".

De naam van Jacqueline Cramer willen ze wel vrijgeven, maar wie de andere sprekers worden, houden ze lekker nog even voor zich. Tessa van Mechelen, Chris Monaghan en Sanderine van Odijk hebben er zin in. De drie masterstudenten sustainable development vormen samen met vier medestudenten de internationaal samengestelde organisatie van TEDxUtrechtUniversity.

Deze Utrechtse duurzaamheidsversie van de wereldberoemde TED-conferentie vindt plaats op 4 april in het Louis Hartlooper Complex. Event Coördinator Chris: “We hebben natuurlijk wel een aantal mensen op ons lijstje staan, maar sprekers mogen zich nog steeds aanmelden en wie weet welk talent zich nog aandient. Bij een TED-bijeenkomst verwacht je onverwachte geluiden van opwindende jonge mensen.”

Happy few

TED heeft bij veel studenten en docenten een grote naam opgebouwd. Wat begon in 1984 als een eendaagse bijeenkomst over Technologie, Entertainment en Design is in de VS uitgegroeid tot een grootschalig meerdaags evenement met mondiale allure. De basisgedachte van TED is het verspreiden van 'ideeën die het waard zijn om verspreid te worden'.

Vooraanstaande politici, wetenschappers, kunstenaars en denkers krijgen maximaal 18 minuten om hun idee op een zo aansprekend mogelijke manier over het voetlicht te brengen. Bill Clinton, Steve Jobs en Jane Goodall, zijn zomaar wat namen van sprekers.

De jaarlijkse TED conference is voorbehouden aan de happy few. Je moet worden uitgenodigd en ook nog eens zesduizend dollar neertellen. De belangstelling is echter overweldigend. Daarom besloot TED in 2009 dat iedereen onder licentie een eigen bijeenkomst mag organiseren onder de naam TEDx: gratis. En dat blijkt een ongekend succes. Alleen afgelopen maand al werden in 31 landen meer dan 70 TEDx-evenementen georganiseerd.

Gelikte presentaties

De studenten die de Utrechtse versie organiseren, zijn grote fans. Tot hun spijt hebben ze nog nooit een TED-evenement live bij mogen wonen. Ze waren steeds aangewezen op de livestreams (Sanderine: “Bij TEDxAmsterdam heb ik vorig jaar de hele dag voor mijn computer gelegen”). Of ze kunnen grasduinen in de bijna 900 gefilmde TED-talks die op internet beschikbaar worden gesteld. De gelikte presentaties worden via sociale media over en weer gestuurd.

De Britse auteur en onderwijskundig adviseur Ken Robinson, die stelt dat scholen de creativiteit van kinderen doden, is de favoriete spreker van Chris. “Hij komt met geheel nieuwe inzichten over de manier waarop we het onderwijs zouden moeten inrichten.” Tessa noemt de Duurzaamheidshoogleraar Tim Jackson. “Hij keert zich tegen de gedachte dat de economie moet groeien. Dat is geen populaire stelling.”

Ted in Utrecht

Chris Monaghan nam enkele maanden geleden het initiatief om een licentie voor de eerste Utrechtse TEDx aan te vragen.  “We kunnen hier op de universiteit natuurlijk prima een conferentie over duurzaamheid organiseren. Maar als je op zo’n evenement het etiket TED mag plakken, geeft dat iets extra’s. Het wekt vertrouwen en vergroot het gevoel dat jouw conferentie er echt toe doet.”

Volgens Tessa past de aanpak die de groep organisatoren van TEDxUtrechtUniversity voor ogen staat ook heel goed bij het TED-gevoel. “We willen laten zien dat duurzaamheid meer is dan milieu- en klimaatvraagstukken. Het heeft ook te maken met sociale gelijkheid, technologie of architectuur. Bovendien hebben we genoeg van de zwarte doemscenario’s. We zijn op zoek naar oplossingen. Die interdisciplinaire aanpak en positieve insteek, zie je ook bij TED.”

De universiteit reageerde enthousiast op het idee om haar naam aan TED te verbinden en treedt op als hoofdsponsor. Tessa : “Dit is natuurlijk ook een mooie reclame voor de universiteit als een vrijplaats van denkers die tegelijkertijd nauw verbonden is met de maatschappij.”

Goede mix

Om aan te sluiten bij het exclusieve TED-aanpak hebben de organisatoren – die overigens nog steeds op zoek zijn naar andere sponsoren - besloten een maximum aantal van honderd personen toe te laten. Tot 7 maart kunnen belangstellenden zich aanmelden, maar nu al is zeker dat maximaal vijftig Utrechtse studenten de optredens ter plekke kunnen bijwonen.

Sanderine: “We willen een goede mix maken. Er moeten niet alleen studenten uit Utrecht zijn, maar ook uit andere steden. Daarnaast willen we ook mensen van buiten de universiteit uitnodigen. Het moet een dynamisch gezelschap zijn, dat ook uitnodigt tot netwerken buiten je eigen kringetje.”

Initiatiefnemer Chris ziet een genoeglijke dag voor zich met goed eten en een aangename conversatie op een prettige locatie “waarbij de aanwezigen ook nog het gevoel hebben iets te hebben opgestoken”. Maar de studenten willen toch vooral ook dat de tien sprekers – geheel in de geest van TED - met originele gedachten en ideeën komen die verder reiken dan de muren van het Louis Hartlooper Complex. Tessa: “Misschien is er iemand uit het bedrijfsleven die opeens een mogelijkheid ziet om een idee uit te werken.”

Tenslotte hopen de drie natuurlijk dat een of meerdere Utrechtse sprekers terug te zien zullen zien als TED-talk op internet. Chris: “De gedachte is immers dat baanbrekende ideeën zich op die manier heel snel over de wereld kunnen verspreiden.”

XB

Studenten kunnen zich nog tot 7 maart aanmelden via de website http://www.tedxutrechtuniversity.com
Meer info is te verkrijgen via tedxutrechtuniversity@gmail.com.
TEDxUtrechtUniversity wordt op 4 april live gestreamd in de Boothzaal van de Universiteitsbibliotheek.

 

Iedereen naar bed met TED

De schare TED-fans is groeienende. Twee Utrechtse liefhebbers aan het woord:

*Junior Docent Ondernemerschap Codrin Kruijne:

TED is voor mij een leuke bron van kennis en inspiratie. Af en toe kijk ik weer eens op de site om te zien wat voor nieuwe filmpjes er zijn. Het leuke is dat je topsprekers ziet die in korte tijd een goed en vaak onderhoudend verhaal afsteken. En je kunt er naar kijken wanneer het jou uitkomt.

De verhalen zijn erg toegankelijk, de sprekers werken maanden aan een perfecte presentatie voor een breed publiek. Het is leuk om te snuffelen buiten je eigen vakgebied en je bredere interesses te volgen. Af en toe geef ik studenten als tip mee een TED-filmpje te bekijken dat aansluit op de colleges. Een idee kan zo soms beter landen dan door weer een artikel te moeten bestuderen.

*Student Natuurwetenschappen & Innovatiemanagement Petter Derhaag:

TED spreekt me aan omdat ze op boeiende wijze de meest uiteenlopende problemen aanpakken en dat weten de combineren met vermaak. Daarnaast is het een divers publiek waardoor hun slogan 'Ideas worth spreading' recht wordt gedaan. Ik probeer daar zelf aan bij te dragen door video's van ondertitels te voorzien.

Tags: duurzaam

Advertentie