TED in Utrecht: ‘het gaat om de buzz’
Tien sprekers, één muzikant en het thema ‘duurzaamheid’. Dat was maandag de kern van de eerste kennismaking van Utrecht met TED. Studenten Sustainable Development organiseerden TedxUU. Codewoord: inspiratie.
De Utrechtse conferentie in het Louis Hartloopercomplex was georganiseerd naar het voorbeeld van de TED-conferentie in Californië, waar jaarlijks een select gezelschap komt luisteren naar korte presentaties van aansprekende personen over Technologie, Entertainment en Design.
Het was de eerste keer dat TEDx in Utrecht te bewonderen was. Pas vorig jaar kwam het concept voor het eerst naar Nederland met TEDx Amsterdam. Een organisatie moet aan strenge eisen voldoen om de naam van de succesvolle jaarlijkse TED-conferentie in Californië kunnen gebruiken. Zo moest TEDxUU een absolute limiet van honderd deelnemers hanteren.
Dat noopte de organisatie tot een streng selectiebeleid. Elke deelnemer moest met een motivatiebrief aangeven waarom hij of zij een goede deelnemer aan de conferentie zou zijn. Gevolg: iedereen die maandag rondliep in het Louis Hartloopercomplex had een duidelijke link met ‘duurzaamheid’. Er waren veel studenten Sustainable Development, vaak als vrijwilliger, maar verder had iedereen vooral zijn eigen motivatie en reden om er te zijn.
Zoals Ana Lima, postdoc Geowetenschappen: “Ik ben hier omdat ik het interessant vind hoe mensen ‘duurzaam’ definiëren. Het betekent voor iedereen iets anders. Misschien zou er één definitie moeten komen? Ik hoop hier te horen wat duurzaamheid voor mensen betekent. Maar het draait hier vooral om bewustwording. Van de mensen hier, maar ook in de rest van de stad.”
Dat zegt ook vrijwilliger Maarten Siemelink, in het dagelijks leven arts: “Ja, er zijn hier maar honderd mensen. Maar die verbreden de impact, hebben allemaal hun eigen netwerk. Het gaat om de buzz. Daarom is het leukste dat de mensen hier geïnspireerd raken!”
‘Inspiratie’ is het codewoord bij TEDx deze maandag aan het Ledig Erf. Sprekers als architect Cesare Peeren kunnen duidelijk op het meeste enthousiasme rekenen. Hij laat met zijn gerecyclede bouwwerken zien dat duurzame idealen omgezet kunnen worden in concrete, uitvoerbare en winstgevende ideeën. Maar op TEDx zijn geen ‘mindere’ sprekers. Vrijwilliger Saskia, student Sustainable Development: “De minste spreker? Het is hier de bedoeling inspirerende mensen te laten spreken. Sommige presentaties konden vlotter, maar het was allemaal inspirerend.”
Dat zegt ook Henk Leenstra, ‘bioboer’: “De inhoud van de presentaties is wel belangrijk, maar het was niet echt nieuw voor me. Dat de aarde opwarmt, dat wist ik al wel, ik hoor liever wat de impact is en wat ik er zelf aan kan doen. Het feit dat het zo georganiseerd wordt is bijzonder. TEDx is een nieuw fenomeen, dat ze dát hierheen gehaald hebben!” En Ana Lima zegt: “Ik ga hier met een verander-de-wereld-gevoel vandaan.”
De kracht van TEDx zit 'm dan ook in de aanstekelijke werking van het concept. De vraag die Ana Lima zich stelt (moet er eigenlijk niet eerst eens een duidelijke definitie van ‘duurzaam’ komen?) wordt door de organisatie dan ook niet op de voorgrond gebracht.
Hoe dat werkt wordt pas goed duidelijk op de ‘table of thoughts’, een tafel in een aparte ruimte waarop alle bezoekers een geschreven boodschap kunnen achterlaten. Een van de vragen: ‘Hoe kunnen we bouwen aan een duurzame toekomst?’ De antwoorden zijn erg verschillend. De een zegt ‘with less people’, de ander ‘overthrow capitalism, install socialism, provide for all.’ Of alle TEDx-bezoekers nog steeds zo eensgezind zijn als ze tot een gezamenlijk antwoord zouden moeten komen, is maar de vraag.
In dat licht springt één antwoord op de tafel er uit. Het is de gedachte die de organisatie van TEDxUU zelf het meest ter harte lijkt te hebben genomen: “Make it fun, then people will come along.”