Testosteron verhoogt waakzaamheid

Sommige mensen geven zonder moeite hun vertrouwen aan wildvreemden. Niet zelden komen ze daardoor bedrogen uit. Om hen te beschermen tegen al te veel naïveteit speelt het geslachtshormoon testosteron een cruciale rol, blijkt uit onderzoek van Peter Bos, David Terburg en Jack van Honk van de Universiteit Utrecht.

In het toonaangevende tijdschrijft Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) beschrijven de Utrechtse onderzoekers deze maand hoe zij 24 vrouwen testosteron of een placebo toedienden. Daarna moesten de deelnemers foto’s van gezichten van onbekende mensen beoordelen. Het experiment werd drie dagen later herhaald.

De proefpersonen die testosteron toegediend kregen, bleken aanzienlijk minder vertrouwen te hebben in de geportretteerden dan hun collega's met placebo. Opvallend genoeg registreerden de onderzoekers een extra sterke toename van het wantrouwen bij proefpersonen die in normale situaties juist erg veel vertrouwen in anderen hebben. 

De onderzoekers veronderstellen dat testosteron, het hormoon dat vaak in verband wordt gebracht met sociale dominantie, status en succes in competitie, de waakzaamheid bij sociaal naïeve mensen verhoogt. De kans bedrogen te worden zal hierdoor aanmerkelijk afnemen, wat kan leiden tot meer succes in onze competitieve maatschappij.

Dat alleen vrouwen aan het onderzoek meededen, komt volgens de drie Utrechtse onderzoekers omdat voor hen wel en voor mannen geen referentiewaarden voor het effect van testosteron beschikbaar zijn. Zonder die waarden is het niet goed mogelijk om de resultaten van een experiment zoals dit te duiden.

EH

Advertentie