Toch hoog collegegeld kaakchirurge
Terecht betaalt een aankomende kaakchirurge 32.000 euro collegegeld voor haar opleiding tandheelkunde in Groningen. Zelfs als het een ‘weeffout’ in de wet betreft, is het niet aan de rechter om daar iets aan te doen.
Het volgen van een tweede bachelor- of masterstudie kan flink in de papieren lopen. Want onderwijsinstellingen krijgen van de overheid geen geld voor ‘tweede studies’ en mogen zelf bepalen hoeveel collegegeld ze ervoor vragen.
Maar een afgestudeerde arts moet voor het specialisme kaakchirurgie een ‘tweede opleiding’ volgen: een verkorte opleiding tandheelkunde. Dat kan in Amsterdam, Nijmegen of Groningen.
Een Utrechtse studente koos voor de Rijksuniversiteit Groningen. Maar die brengt voor studenten-van-buiten 32.000 euro collegegeld in rekening, terwijl haar eigen studenten tegen het normale tarief verder kunnen studeren.
Niet eerlijk, vindt de studente: zij kan immers niet anders dan die tweede opleiding buiten Utrecht volgen, als ze kaakchirurg wil worden. Ze stapte naar het College van beroep voor het hoger onderwijs, maar dat heeft haar klacht maandag afgewezen. De wet maakt nadrukkelijk geen uitzondering voor studenten als zij. Alleen de wetgever zelf kan besluiten de regels aan te passen.
In antwoord op vragen van de PvdA liet staatssecretaris Zijlstra eerder weten dat hij voor kaakchirurgen geen uitzondering wil maken op de regel dat de overheid één bachelor- en één masterstudie financiert. Hij wijst erop dat de universiteiten aan kaakchirurgen ook een laag instellingscollegegeld kunnen vragen.
Een woordvoerder van de RUG laat weten dat het college van bestuur bereid is om naar een “constructieve oplossing” te zoeken. Tot die tijd moeten studenten als zij nog even doorbijten.
Hoger Onderwijs Persbureau