Twee prijzen voor Utrechtse promovendi

Op woensdag 24 november krijgt de Utrechtse promovenda Evelien Berends de Abbott Jong Talent Afstudeerprijs voor Life Science uitgereikt. Een collega van Berends, Annemarie Spruijt, kreeg vorige week uit handen van hoogleraar Peter van Beukelen (foto) de prijs voor het beste paper over (dier)geneeskundig onderwijs.

De Abbott Jong Talent Afstudeerprijs ter waarde van 5000 euro werd aan Berends toegekend door de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen. Zij krijgt de prijs voor haar afstudeeronderzoek naar de strijd tussen ziekteverwekkende bacteriën en het menselijk afweersysteem. De bekendmaking van de prijswinnaar vond toepasselijk genoeg plaats op 18 november, de Europese Antibioticadag.

Strijd met bacteriën

Berends beschrijft in haar paper hoe stafylokokken (een bepaald type bacteriën) de witte bloedlichaampjes van het menselijk afweersysteem te slim af zijn. Eerder was al ontdekt dat witte bloedcellen, om bacteriën in het lichaam onschadelijk te maken, DNA naar buiten spugen. Berends zag echter dat de bacteriën op hun beurt enzymen produceren om dit DNA onschadelijk te maken.

Niet alleen overleven zij zo de aanval van het afweersysteem, ze worden zelfs gevaarlijker voor de gezondheid dan bacteriën die niet door witte bloedcellen zijn geattaqueerd. Met haar ontdekking heeft Berends wegen geopend naar manieren om het afweersysteem meer wapens in 'handen' te geven in de strijd met bacteriën.

“Het intrigeert mij hoe prachtig ons lichaam werkt, maar ook hoe ziekteverwekkers zich ontwikkelen en steeds slimmer worden”, aldus de prijswinnaar, die op 1 december afstudeert in de biomedische wetenschappen, maar inmiddels al is begonnen aan een promotieonderzoek naar de interactie van bacteriën en het afweersysteem. “Het is een boeiende strijd, waarbij ik ons lichaam wil helpen stand te houden.”

Werkcolleges

Eind vorige week ontving Annemarie Spruijt, dierenarts en promovenda bij de Leerstoel Kwaliteitsbevordering Diergeneeskundig Onderwijs, van de Nederlandse Vereniging voor Medisch Onderwijs (NVMO) de jaarlijkse prijs voor het beste paper. Zij ontving de prijs van 1500 euro uit handen van hoogleraar Peter van Beukelen voor haar essay over "Factoren van invloed op het leren in werkcolleges in het preklinische onderwijs". Ook vorig jaar ging de prijs voor het beste paper naar een medewerker van de faculteit Diergeneeskunde

EH

Advertentie