U-raad krijgt iPads

Alle leden van de universiteitsraad krijgen een iPad. De iPads moeten de dikke stapels raadsstukken vervangen die nu nog worden geprint.

Fred ToppenHet is de bedoeling dat de iPads in februari voor het eerst in vergaderingen worden ingezet, vertelt Fred Toppen, voorzitter van de universiteitsraad. Alle raadsleden krijgen de iPad in bruikleen om raadsstukken te lezen en om er digitale aantekeningen mee te maken. 

De universiteitsraad moet toch geld inleveren? Waar komt het geld voor de iPads ineens vandaan?
Toppen: “We hebben ongewild geld bespaard omdat er aan de personeelskant twee zetels vacant zijn. Het geld voor de iPads gaat niet van het vergaderbudget af. Bovendien komt er een bijdrage uit een project van de universiteit om meer digitaal te gaan werken.” 

Die stapels raadstukken hoeven niet meer geprint te worden. Scheelt dat veel printkosten?
Toppen: “Ieder raadslid moet nu per vergadering een pagina of honderd printen, dat loopt behoorlijk in de kosten. Of we geld besparen met de iPads, weet ik niet. Maar los van de kosten spelen gemak en duurzaamheid ook een rol in de keuze voor iPads.” 

Al die iPads tijdens vergaderingen. Ben je niet bang dat iedereen alleen maar naar zijn scherm kijkt?
Toppen: “In het begin zal dat zeker even zo zijn, omdat iedereen moet wennen aan de iPad, aan het doorbladeren van documenten en aantekeningen maken op de iPad. Er zal veel geschuif met vingers zijn. Maar of het storend is? Ik denk het niet. Nu bladeren mensen ook in de papieren, dat is hetzelfde.”

Advertentie