UBV baalt, Drift ‘66 juicht. Andere studieverenigingen in onzekerheid

Over een maand moet de tweede verdieping van het Buys Ballot Laboratorium klaar zijn om alle studieverenigingen van de faculteiten Bètawetenschappen en twee van Geowetenschappen een nieuw onderkomen te bieden. Of ze erop vooruit gaan? Daar zijn de meningen over verdeeld. Door alle verhuisbewegingen binnen de universiteit weten veel andere studieverenigingen nog niet waar zij aan toe zijn.

Vanaf januari zitten Sticky (Informatiekunde), A-Eskwadraat (Natuur- en Sterrenkunde, Wiskunde en Informatica), Proton (Scheikunde) en UBV (Biologie) naast elkaar in het Buys Ballot Laboratorium (BBL), samen met UGV en Drift 66 (beide Aardwetenschappen)

De Utrechtse Biologen Vereniging (UBV) staat allesbehalve te trappelen. Bestuur en leden hebben grote zorgen over het nieuwe jaar. Niet alleen raken ze hun ruime en vertrouwde plek in het Wentgebouw kwijt, ze zien ook de biologiestudenten verspreid worden in een diaspora over De Uithof.

UBV beschikt op dit moment over een ruim onderkomen in het Wentgebouw. Op de nieuwe locatie in het Buys Ballot Laboratorium (BBL) is de verenigingskamer minstens 20 vierkante meter kleiner, zo meldt de vereniging. Ook zijn er minder opslagmogelijkheden dan in de huidige situatie.

Erger is dat de Bètafaculteit zich gedwongen ziet het biologieonderwijs vanaf volgend academisch jaar te verspreiden in De Uithof, aldus Jaap Kooiman van de biologenvereniging.. Er is de noodlijdende faculteit veel aan gelegen huur te besparen door het ruimtegebruik terug te dringen. Het Wentgebouw wordt daarom zoveel mogelijk ontruimd. Op termijn moet het helemaal leeg. “Nu is het meeste onderwijs nog ondergebracht in het Wentgebouw. Straks wordt er college gegeven in een aantal verschillende locaties. Dat is niet prettig voor de vereniging, maar zeker niet voor de studie.”

Gezien het feit dat het meeste biologie-onderwijs in het BBL zal plaatsvinden, noemt Kooiman een verenigingsruimte in dat gebouw “de minst slechte” uitkomst. Alternatieven ziet hij ook niet zo snel. “Maar zeker nu we zo veel oppervlakte moeten inleveren, voelt het zuur.” De UBV wil bovendien liever niet al in januari verhuizen. “Het meeste onderwijs verhuist pas tijdens de zomer.”


Te anoniem

Ook onderwijsdirecteur Sjef Smeekens betreurt de spreiding van de biologie-studenten over tenminste vijf Uithofgebouwen. “Dit voelt niet lekker. In allerlei studentenenquêtes scoren we nu al niet zo goed met onze voorzieningen. Dat zal straks alleen maar minder zijn. Met een betere beoordeling van onze faciliteiten zouden we op nummer één staan in die onderzoeken.”

Smeekens roemt bovendien de rol die de UBV op dit moment vervult. “Het is een heel actieve vereniging die de boel echt bij elkaar houdt. De verenigingsruimte functioneert als steunpunt voor onze studenten.”

De onderwijsdirecteur had graag gezien dat UBV gevestigd kon blijven in het Wentgebouw waar het huidige academisch jaar nog wel de grote eerstejaars colleges en de natte practica plaatsvinden. Maar de universiteit wil dat gebouw zo snel mogelijk leeg hebben. Onduidelijk is nog waar biologie volgend jaar de natte practica kan geven. “In het BBL zitten alle studieverenigingen dicht op elkaar. De vraag is of dat niet veel te anoniem wordt en of studenten zich nog wel met de eigen studievereniging kunnen identificeren. Daar zijn best zorgen over.”


Juichen

Ook andere Bèta-opleidingen worden getroffen door de krimpdrift van de faculteit, maar zij zijn minder groot dan biologie en kunnen het onderwijs op een beperkt aantal locaties onderbrengen. De studieverenigingen van die opleidingen zijn veel minder negatief over de naderende verhuizing, sommige zijn zelfs zeer te spreken over het nieuwe onderkomen.

Hoewel ook Scheikunde-vereniging Proton een mooie kamer in het Wentgebouw moet verruilen voor een minder groot vertrek in het BBL, noemt vice-voorzitter Lisette Pompe de nieuwe situatie “wel ok”. “We wisten dat onze huidige huisvesting tijdelijk was. Bovendien zit veel scheikunde-onderwijs nu al in het BBL, dus dat is prima.”

De studievereniging Drift ‘66 van de geo-opleiding Aardwetenschappen staat zelfs te juichen bij het vooruitzicht te mogen inhuizen bij de bèta-collega’s. “Wij gaan er zwaar op vooruit”, zegt Nienke Blom van Drift 66. De vereniging zit nu in “een klein hok” in het Aardwetenschappengebouw dat op de nominatie staat om te verdwijnen. “Wij krijgen eindelijk wat groters.”


Inschikken

Bètawetenschappen is natuurlijk niet de enige faculteit die het ruimtegebruik wil terugschroeven. De nieuwe universitaire huisvestingsnorm zorgt er voor dat vrijwel alle faculteiten gaan inschikken.

Dat bestuurders vaak behoorlijk veel problemen hebben een plekje voor de studieverenigingen te vinden, ondervond ondermeer studievereniging Incognito van Cognitieve Kunstmatige Intelligentie. Die vereniging moet door de krappere huisvesting van de faculteit Geesteswetenschappen vanuit de Uithof naar een veel minder riant onderkomen in de binnenstad verhuizen.

De faculteit Geowetenschappen op haar beurt zit behoorlijk in haar maag met de innovatiewetenschappers van Helix en de milieuwetenschappers van Storm. Deze twee verenigingen zitten in vrij kleine ruimtes op de 21ste verdieping helemaal bovenin het Van Unnikgebouw, waar zelfs de lift niet komt. De twee onderliggende verdiepingen staan al leeg.

In de nok van het gebouw dat ook binnen een aantal jaar buiten gebruik moet worden gesteld, is de elektriciteitsvoorziening een groot probleem. Nadat enkele malen de stoppen doorsloegen, mochten de verenigingen naast een beperkt aantal computers alleen nog maar een koffiezetter en een waterkoker gebruiken. Beide verenigingen zeggen te snakken naar een grotere ruimte op een minder geïsoleerde locatie waar de voorzieningen wel op orde zijn.

Directeur Chris Marcelis begrijpt de wens van de verenigingen. “Ze zitten inderdaad niet bepaald op een topplek.” Marcelis stelt echter dat “het niet meevalt om op korte termijn vervangende ruimte te vinden”.

Volgens Marcelis wordt op dit moment de huisvestingssituatie van de twee verenigingen meegenomen in een inventarisatie van de onderwijsbehoeften van de verschillende faculteiten die gebruik maken van de onderwijsfacilteiten in het centrumgebied van De Uithof. “Maar ik durf absoluut niet te zeggen wanneer er een oplossing komt.”


Afwachten

De twee faculteitsverenigingen van Sociale Wetenschappen weten iets meer dan Helix en Storm. Duidelijk is inmiddels dat Alcmaeon en SGS op enige termijn van de onderste verdieping van het Langeveldgebouw gaan verhuizen naar de eerste verdieping. Een nieuw muurtje moet twee verenigingsruimten creëren. De faculteit meent dat ze de disciplineoverstijgende verenigingen een vrij ideale plek biedt nabij de kantine en het studielandschap, maar kan nog niet zeggen wanneer de verenigingen kunnen verhuizen. Dit is afhankelijk van de vorderingen van het facultaire verhuisplan.

Limke Landsmeer van Alcmaeon zegt dat haar vereniging de ontwikkelingen rustig afwacht, maar voorlopig is ze niet blij met de laatste plannen die haar onder ogen kwamen. “Het is natuurlijk niet fijn dat we straks misschien maar één kamer hebben, terwijl we er nu twee hebben; een kantoor en een ledenkamer. Ik weet niet hoe we dat straks moeten oplossen. We zijn benieuwd hoe het definitieve plaatje eruit ziet. Sinds september hebben we hier al niets meer over gehoord.”

XB

Advertentie