Universiteit waarschuwt nogmaals voor asbest

De Universiteit Utrecht gaat asbestwaarschuwingen ophangen bij het gekraakte pand en het andere dichtgespijkerde pand op het diergeneeskundeterrein. “Dat is de les die we hebben geleerd van de kraakactie.” 

Als het asbest dan zo gevaarlijk is in het gekraakte pand, waarom had de universiteit dan geen waarschuwingsborden neergezet bij het zondagmiddag gekraakte pand? “Dat gaan we nu dus wel doen”, zegt Dries Berendsen van de Universitaire Bestuursdienst Vastgoed & Campusbeheer. “En we hangen ook waarschuwingen op bij het dichtgetimmerde pand van ki-verloskunde op het diergeneeskundeterrein en op het leegstaande deel van de laagbouw van het Van Unnik. Wij dachten dat dichttimmeren afdoende zou zijn. Maar we hebben van de kraakactie geleerd, dat dat dus niet zo werkt.” 

Asbeststof

Berendsen vindt het zeer onverstandig van de krakers dat ze de voormalige landbouwhuisdierenkliniek niet verlaten. “Het pand zit stampvol asbest. Tot de zomer van 2009 is het pand in gebruik geweest. We wisten dat er in de schachten met leidingen asbest zit. Na het uithuizen zijn er deuren van schachten weggehaald waardoor het stof uit die schachten het pand kan inwaaien. In dat stof kan asbest zitten. Zeker weten doe ik dat niet, want we hebben geen metingen meer gedaan. Er zit ook nog asbest in plaatmateriaal en dat kan inderdaad geen kwaad zo lang je dat materiaal met rust laat.” 

De krakers maken zich niet echt veel zorgen over de aanwezigheid van asbest. “Zo lang we nergens in gaan lopen boren, kan het geen kwaad”, zegt kraakster Judith. Inmiddels hebben de krakers hun eigen deskundige laten kijken naar de brandveiligheid van het pand en dat viel allemaal best mee, zegt ze. “In het deel waar we wonen zorgen we voor goede vluchtwegen en we plaatsen vanavond rookmelders.”

Lichtzinnig

“Ik vind dit een vorm van lichtzinnigheid waar je niet in moet meegaan", zegt Berendsen "Ik ben maandag nog in het pand geweest en we hebben besloten er geen enkele medewerker meer in toe te laten. De pers zou er eigenlijk ook niet binnen moeten komen. De sloop is voor de zomervakantie aanbesteed en de eersten die er aan het werk gaan zijn de asbestsaneerders. Daarna wordt het pand – en meteen daarna ook het ki-verloskundepand – duurzaam gesloopt.” 

Volgens Berendsen kan de sloop per november of december van start gaan. De nutsvoorzieningen gaan er al heel binnenkort af. “In een ander deel, aan de kant van het WKZ zeg maar, zit nog een kleine werkplaats van de FBU. Die wordt nu uitgehuisd. Samen met het gekraakte pand vormt het één complex als het gaat om elektriciteit, water en verwarming. Zodra de uithuizing klaar is, gaan die voorzieningen er dus af, dus dan zitten de krakers ook zonder.”

Brandweer 

De universiteit heeft nog niet om een ontruiming gevraagd, zegt Berendsen. “We hebben de krakers nu drie keer gewaarschuwd voor het asbest. Ondertussen hebben we ook de brandweer verteld dat in het pand weer mensen zitten. Het gebouw was bij de brandweer bekend als een leeg pand, maar nu er weer mensen in zitten, moet de brandweer bij een alarm natuurlijk weer heel snel ter plekke zijn.”

GK

Advertentie