Utrecht goedkoop voor tweede studievolgers
Wie na het afstuderen een nieuwe bachelor- of masteropleiding gaat volgen, is vanaf het nieuwe academische jaar duur uit. Overal behalve in Utrecht waar nog een jaar lang het wettelijke collegegeld van 1672 euro wordt berekend.
In de toekomst bekostigt de overheid nog maar één bachelor- en één masteropleiding per student. Omdat universiteiten geen geld meer krijgen voor afgestudeerde studenten die een tweede opleiding volgen, mogen ze aan hen een hoger collegegeld vragen. Vanaf september mag elke universiteit het tarief voor tweede studies zelf bepalen.
En die tarieven lopen flink uiteen. Sommige universiteiten, zoals de Universiteit Utrecht, rekenen nog een jaar lang het wettelijke collegegeld (1672 euro). Maar aan de Universiteit Maastricht geldt dit lage tarief alleen voor oud-studenten. De rest betaalt 8500 euro voor een tweede opleiding.
Ook de Radboud Universiteit Nijmegen matst haar eigen studenten. Alleen studenten die al in Nijmegen studeren en in september aansluitend aan een tweede opleiding beginnen, komen voor het lage tarief in aanmerking. Nieuwe studenten betalen 2840 euro voor een tweede bacheloropleiding, een tweede masteropleiding kan 12.615 euro kosten.
De Universiteit Leiden heeft een vergelijkbare regeling voor studenten die in september aansluitend aan een tweede opleiding beginnen. Voor de officiële duur van de tweede studie betalen ze het lage collegegeld, daarna rekent de universiteit het instellingstarief: 5120 euro per jaar voor een alfa- of gamma bacheloropleiding en 9300 euro voor een bèta- of gamma bachelorstudie. Voor een tweede masteropleiding vraagt de universiteit respectievelijk 14.200 en 17.550 euro.
De Universiteit van Tilburg hanteert verschillende tarieven. Afhankelijk van de graad (bachelor of master) en opleiding betalen studenten voor een tweede studie tussen de 1972 euro (voor een bachelor theologie) en 10.506 euro (voor een masteropleiding rechten).
Een paar universiteiten maakten hun tarieven nog niet officieel bekend. Daarvan zeggen de Universiteit van Amsterdam en de Rijksuniversiteit Groningen dat ze het collegegeld niet zullen verhogen. De Technische Universiteit Eindhoven doet dat wel: eind mei horen studenten aan de TUE of ze voor een tweede opleiding duizenden euro’s meer moeten betalen.
Tweede Kamerleden Jasper van Dijk (SP) en Mark Harbers (VVD) hebben vragen gesteld over de nieuwe collegegeldtarieven.
HOP
Collegegeldtarieven van universiteiten die deze al bekend hebben gemaakt:
Erasmus Universiteit Rotterdam
Universiteit Maastricht: bachelor / master