Utrecht maakt zich op voor UIT-invasie

Body: 

Maar liefst 3500 nieuwe studenten overspoelen vanaf dit weekeinde de stad. Maandag begint de Utrechtse Introductie Tijd (UIT). Voor het tweede achtereenvolgende jaar was het maximale aantal deelnemers al voor de start van de feestelijke kennismaking met Utrecht bereikt. De organisatie zet in op fietsende ‘UIT-lopers’.

Maar liefst 3500 nieuwe studenten overspoelen vanaf dit weekeinde de stad. Maandag begint de Utrechtse Introductie Tijd (UIT). Voor het tweede achtereenvolgende jaar was het maximale aantal deelnemers al voor de start van de feestelijke kennismaking met Utrecht bereikt. De organisatie zet in op fietsende ‘UIT-lopers’.

“Afgelopen woensdag hebben we de laatste studenten kunnen inschrijven. Sindsdien krijgen we elke dag vijftig teleurgestelde telefoontjes. Het is erg jammer, maar we kunnen echt niet meer mensen toelaten.” Woordvoerder van de Introductie Commissie Utrecht (ICU) Marieke Groeneveld leeft mee met de beginnende studenten die het introductiefestijn moeten missen, maar is tegelijkertijd opgetogen over de grote belangstelling. Net als vorig jaar was de grens van 3500 deelnemers al ruim voor het begin van de UIT bereikt.

De nieuwe studenten van de Utrechtse onderwijsinstellingen worden maandag in twee shifts welkom geheten op het terrein van het University College. Daar wordt een grote roze tent opgetrokken. Daarna zwerven liefst 250 groepjes van 17 studenten onder begeleiding van 500 mentoren een week lang door de stad. De ICU hoopt dat de deelnemers aan de stadsintroductie, in de volksmond vaak UIT-lopers genoemd, ervoor zorgen dat ze volgende week over een fiets beschikken. Hoofdsponsor GAMMA kwam met een speciaal actietarief voor een omafiets. Kopers kunnen hun fiets maandagochtend ophalen aan de Oudenoord. Marieke legt uit: “De activiteiten en feesten van de UIT vinden op heel veel verschillende locaties plaats en de fiets is in Utrecht gewoon het handigste vervoermiddel. Op een aantal plekken zetten we extra fietsrekken neer, want stallen kan in Utrecht nog wel eens een probleem zijn.” 

Willy Wartaal
De ICU verwacht erin geslaagd te zijn de nieuwe studenten een spectaculair programma met veel informatie en vooral veel amusement voor te schotelen. In de roze tent zijn volgende week tal van populaire acts te zien, van Monique Smit op de maandag avond, tot –“daar krijgen we echt veel positieve reacties op”- de Partysquad op donderdagavond. “Zelf vind ik T-Spoon erg leuk, dat is zo’n beetje jeugdsentiment voor mij”, lacht de ICU-woordvoerder. Verder zal natuurlijk de UITband CH4NGE  met het themanummer Uit&Thuis van de partij zijn.

Opmerkelijk is verder ondermeer de QR-route, een interactief spel waarbij de groepjes met hun een mobiele telefoon QR-codes scannen die overal in de stad te vinden zullen zijn. Deze codes leveren aanwijzingen op waarmee een opdracht voltooid kan worden. Marieke: “Daarmee hopen we studenten op een spannende manier een rondleiding door de stad te kunnen geven. Winnende groepjes kunnen bovendien leuke prijzen winnen: een eigen huisfeest, bijvoorbeeld.”

Chillen in Griftpark 
Echt grote tegenslagen heeft de ICU bij het samenstellen van het programma nauwelijks gekend, of het moest zijn dat zwembad De Kromme Rijn vanwege verbouwingen niet beschikbaar was voor de donderdag. “De laatste dag van de UIT is traditioneel een chilldag. De Kromme Rijn is daar natuurlijk perfect voor. We hebben lang nagedacht over een alternatieve locatie, uiteindelijk hebben we besloten uit te wijken naar het Griftpark.” Verder leidde een wereldvreemd verzoek van de Stadsschouwburg vooral tot grote hilariteit bij de organiserende studenten. “Op dinsdag treden op verschillende plekken beginnende Utrechtse artiesten op. De Stadsschouwburg wilde wel mee doen, maar had pas een week later plaats. Of we de UIT niet een weekje konden uitstellen …. Dat hebben we maar niet gedaan.”

Tenslotte is er ook dit jaar weer een goed doel waarvoor de ICU geld hoopt in te zamelen. Door de verkoop van ijsjes en gadgets als zonnebrillen, veters, en tijdelijke tattoo’s moet dit jaar de kas van SOS-kinderdorpen gespekt worden. “Elk jaar leveren de UIT-acties zo’n 7000 euro op. Daar hopen we dit jaar ook op.”

App voor corporalen
Buiten de ICU zijn natuurlijk ook alle studentenverenigingen druk bezig om volgende week een onuitwisbare indruk te maken op de UIT-lopers en zo nieuwe leden te werven. Op maandag vindt  de traditionele verenigingsparade plaats. De 17 deelnemende verenigingen varen dit jaar niet met boten over de singels maar rijden weer met bussen en andere aangeklede voertuigen over de Maliebaan.

Veritas, Unitas, SSR-NU, UMTC, Biton, USC en UVSV; alle verenigingen hebben speciale websites ontwikkeld voor de introductieperiode. Daarop is alle informatie over activiteiten te vinden die bij de verenigingen gedurende de week plaatsvinden. Ook de verenigingen hebben enkele muzikale grootheden gestrikt: zo staat Dries Roelvink bij Unitas, Billy the Klit bij UVSV en Willy Wartaal bij Veritas en er is nog veel meer.

Het corps en UVSV komen dit jaar in samenwerking met andere corporale verenigingen zelfs voor het eerst met een speciale app voor mobiele telefoons, inmiddels verkrijgbaar voor iPhone en Blackberry, maar de android-versie is in aantocht. Zoals altijd beginnen deze twee verenigingen bovendien in het weekeinde voor de introductie al met pre-UIT-feesten. “Zaterdagavond ontvangen wij zo’n 350 UIT-logeerders die in UVSV-huizen komen slapen”, vertelt woordvoerder van de introductiecommissie van de vereniging Barbara Versteeg.  “Samen met de  jongens van het USC organiseren we dan een barbecue en er is een feest in de Woo. ’s Zondag is er dan, ook samen met het USC, een chilldag in het Griftpark. We hopen op mooi weer.”

Regenprogramma
En ja, het weer… Dat is iets waarvoor geen enkele organisatie garant kan staan. De afgelopen zomer doet natuurlijk het ergste vrezen. ICU-woordvoerder Marieke Groeneveld houdt haar vingers gekruist. “We hebben voor volgende week een 24/7-afspraak met Meteo-consult. We zijn dus van minuut tot minuut op de hoogte van de weersveranderingen. Natuurlijk hebben we ook een goed regenprogramma, maar we zijn optimistisch: NU.nl voorspelt een paar mooie dagen.”

De ICU verspreidt voor en tijdens de UIT informatie via Facebook en Twitter (#UIT2011). Ook is er voor het tweede jaar een mobiele site (m.uit2011.nl). Daar zijn dagelijks gefilmde impressies te zien. Ook DUB zal de komende week uiteraard ruimschoots aandacht besteden aan de UIT.

Facebook Twitter Whatsapp Mail