Utrecht wint GNSK 2011

Voor de eerste keer in 53 jaar, heeft de Utrechtse delegatie afgelopen weekend het Groot Nederlands Studentenkampioenschap 2011 gewonnen. Tijdens het sportevenement in Utrecht, streden 1564 studenten uit heel Nederland om de eerste plaats.

De sportievelingen konden aan negentien sporten deelnemen. Hoe meer wedstrijden, hoe groter de kans dat je hoger in het klassement zou eindigen. “Per sport zijn er punten te verdienen en alles bij elkaar opgeteld is het resultaat voor het eindklassement”, zegt Niki Wijnen, Commissaris Sponsoring & PR van het GNSK. Bij zeventien sporten waren het de officiële Nederlands Kampioenschappen. “Alleen zeilen en lacrosse niet” vertelt Niki. “Daar hadden we te weinig teams voor.”  

In een blog op DUB, schreef GNSK voorzitter Jildau Vellinga onlangs nog, dat het nu echt tijd wordt voor een Utrechtse overwinning. En die wens is uitgekomen. Niki: “Het was wel een verrassing dat Utrecht won, dat hadden we niet verwacht. We zijn er natuurlijk heel erg blij mee, omdat het ‘onze’ groep is. Ze waren zeker geen favoriet. Dat waren Groningen en Eindhoven, die hebben de afgelopen jaren goed gepresteerd.” Uiteindelijk eindigde Eindhoven als tweede en Groningen als derde. 

Utrecht heeft niet heel vaak de eerste prijs weten te bemachtigen bij de verschillende sporten. “Vaak was het de tweede of de derde plek bij Utrecht. Maar je kan natuurlijk beter vaak als tweede eindigen, dan één keer als eerste en verder niks”, zegt Niki.

Er was zeker sprake van rivaliteit tussen de steden. Maar ’s avonds, als het bier rijkelijk vloeide, was daar niks meer van te merken. Op vrijdag was er een borrel en op zaterdag een groot feest. Een DJ van festival de Beschaving verzorgde de muziek en strooide met gratis kaarten voor het muziekevenement. “Het was erg gezellig”, zegt Niki. “Tijdens de feesten mengden iedereen met elkaar. Zo konden de rugbymannen het heel erg goed met elkaar vinden.” 

Utrecht mag zich nu een jaar lang 'studentensportstad van Nederland' noemen. Daarnaast mogen de winnaars het opnemen tegen andere landen in Europa, tijdens verschillende studentenkampioenschappen in Europa. Elk jaar wordt het GNSK in een andere stad gehouden. Volgend jaar is dat Eindhoven. 

Advertentie