Utrechtse alumnus krijgt prijs van Italiaanse president

Voor hun masterthesis over de concurrentiewaarde van Italiaanse schoenen ontvingen de Utrechtse alumnus Floor van der Wind (27) en zijn Rotterdamse medeauteur Jeroen van ’t Hooft (26) dinsdag 25 januari een prestigieuze Italiaanse thesisprijs uit handen van de Italiaanse president Giorgio Napolitano.

 De twee Nederlandse studenten stonden dinsdag wat onwennig in de prachtige zaal van het Pallazo  del Quirinale, het presidentieel paleis van de Italiaanse president. Ook Paolo Romani , de minister van Economische Zaken, hield een praatje over de internationale positie van het Italiaanse bedrijfsleven en er werden verschillende prijzen uitgereikt.

Van der Wind: “In december kregen we een mail dat we uitverkoren waren door twee stichtingen voor een prijs van beste masterthesis op het gebied van Italian industrial districts. Zij hadden onze masterthesis bekroond met een prijs van 3000 euro, maar kregen de prijs alleen wanneer we hem ook zelf in ontvangst zouden nemen. Dat wilden we wel.”

Het thema van de prijsvraag was een analyse te maken van het ‘Italian Industrial districts’, ofwel de kracht en zwakte van een specifieke promotie van het ‘Made in Italy’ label waarbij gekeken werd naar kosten, innovatie en problemen rond illegale namaak merkartikelen.

 De twee studenten schreven dan ook een bijzondere thesis. Zij onderzochten de opmerkelijke positie van de Italiaanse schoenenbranche op de internationale markt. Van der Wind: “Het zijn relatief kleine bedrijven met een arbeidsintensieve productie die zich staande weten te houden tegen de productie uit lage lonen landen.” Van der Wind en Van ’t Hooft togen naar Italië. Ze deden een kwantitatief onderzoek (hoe zit het nu eigenlijk?) en een kwalitatief onderzoek (hoe komt het dat die bedrijven het zo goed doen?).

 Opvallend is dat een Utrechtse student Economics & Geography samen een thesis schrijft met een Rotterdamse student Economics and Business. Van der Wind: “Wij kennen elkaar al van vroeger en delen een passie voor Italië en in het bijzonder voor Italiaanse schoenen. Wij zijn gaan informeren of het mocht en dat kon op voorwaarde dat de thesis ook twee keer het normale aantal studiepunten zou bestaan. Dat is gelukt.”

 Van der Wind: “Het is heel bijzonder dat buitenlandse studenten deze prijs hebben gewonnen, zo vertelde de ambassadeur voor wie we ook een presentatie hebben gedaan. Wij sprongen eruit, zo hoorden we, vanwege de originele aanpak en de kwaliteit van de thesis. Mijn begeleider in Utrecht, Ron Boschma, is een internationaal specialist op het gebied van de Italiaanse industriële districten. Italo Colantone, een tweede lezer in Rotterdam had ons op het spoor van de prijsvraag gezet.”

 RA

Advertentie