Utrechtse hoogleraar eerste winnaar nieuwe genomics prijs

De dit jaar nieuw ingestelde CSG-prijs voor de beste niet-wetenschappelijke publicatie gebaseerd op genomics-onderzoek is eind mei toegekend aan het boek ‘Chemie van verslaving’. Een van de auteurs is de Utrechtse hoogleraar farmaco-epidemiologie Toine Pieters.

'Alles wat je altijd al over verslaving had willen weten, maar wat tot op heden niet in een makkelijk overzicht voorhanden was.' Zo kenschetste het blad ‘De Psycholoog’ het boek 'Chemie van verslaving, over genen, hersenstofjes en sociale zwakte' direct na verschijnen in 2008.

In dat boek vertellen Pieters en twee medeauteurs over de nieuwste inzichten in de genetische en neurobiologische mechanismen achter verslaving. Zij laten zien hoe deze inzichten zijn doorgedrongen tot de verslavingszorg en wat ze betekenen voor de behandeling van verslaafden en voor hun leven en hun zelfbeeld. Ook (ex-) verslaafden komen uitgebreid aan het woord.

‘Al bij het zien van de voorkant heb je zin om het boek te lezen’, is de enthousiaste reactie van de jury van de CSG-prijs. ‘Het is helder geschreven en geeft met de verhalen van experts en verslaafden, relevante links en prachtige afbeeldingen een veelzijdig beeld.’

Het boek, waarvoor Pieters heeft samengewerkt met zijn VU-collega Stephen Snelders en met journaliste Anja Krabben, is zowel bedoeld voor beleidsmakers en professionals in de zorg als voor geïnteresseerde leken.

De prijs van 2500 euro werd toegekend door het ‘Centre for Society and Genomics (CSG)’.  Binnen het CSG werken onderzoekers en communicatiedeskundigen aan het beschrijven, analyseren en verbeteren van de relatie tussen samenleving en levenswetenschappelijk onderzoek rond genen.  

EH

Advertentie