Utrechtse verenigingen: drankwet is betuttelend
Utrechtse studenten- en sportverenigingen zijn niet blij met de mogelijke wijzigingen in de Drank- en Horecawet. “Het is belerend en betuttelend”.
De Tweede Kamer besprak vorige week een wijziging van de Drank- en Horecawet om drankgebruik onder jongeren te verminderen. Er werd ondermeer gesproken over een mogelijke verhoging van de leeftijd waarop jongeren alcoholische dranken mogen kopen van zestien naar achttien jaar en een inperking van de tijden waarop verenigingen bier en wijn mogen schenken.
Of de leeftijdsgrens verhoogd wordt is onzeker, omdat veel partijen in de Tweede Kamer kritiek op de plannen uitten. De Utrechtse Jeugdwethouder Rinda den Besten is in ieder geval voorstander van de leeftijdsverhoging, zolang deze maar niet per stad verschilt maar landelijk wordt ingevoerd. In het AD/Utrechts Nieuwsblad zegt ze dat alcohol tot het 21ste levensjaar ernstige hersenschade toe kan brengen. “Ik ben echt geschrokken van een paar hersenscans. Die laten zien hoe erg alcohol het jonge brein kan beschadigen. Ik ben niet tegen een drankje, maar wel bij de jeugd omdat hun hersenen nog in ontwikkeling zijn.”
Een verhoging naar 21 jaar noemt ze onrealistisch in een studentenstad als Utrecht. Vanaf het achttiende levensjaar mogen jongeren zelf besluiten. Toch zal dit al gevolgen hebben voor de Utrechtse studenten- en sportverenigingen. Een eerstejaars hbo’er van 17 jaar zal geen biertje mogen drinken op de sociëteit. Studentenroeivereniging U.S.R. Triton is hierop tegen. “Binnen onze leden bevindt zich een kleine groep hbo-ers van zeventien jaar en deze nieuwe regeling zou dan onnodig veel controle met zich meebrengen. Dat is geen wenselijke situatie.” zegt preses Pieter Huibers van Triton. Roemer Vlasveld, rector van studentenvereniging Unitas S.R., ziet het nut er ook niet van in: “Het grootste probleem is volgens mij niet het drankgebruik onder jongeren in de leeftijd van zestien tot achttien jaar, maar het ongecontroleerde drinken onder de zestien jaar. Alcohol is natuurlijk nooit goed voor je, maar de leeftijdsverhoging maakt het de handhaving er alleen maar gecompliceerder op en bereikt daarom niet het beoogde doel.” De Gemeente Utrecht wil niet verder ingaan op het handhaven van zo’n leeftijdsgrens van achttien jaar zolang de wetswijziging nog in beraad is.
De verenigingen zijn ook kritisch over het mogelijke inperken van de tijden waarop er alcohol geschonken mag worden. Door de voorgestelde wetswijziging zou de gemeente bijvoorbeeld kunnen bepalen dat er pas om negen of tien uur ’s avonds bier mag worden geschonken. “Als dat gebeurt zal onze eettafel er niet populairder op worden,” zegt Vlasveld. Hij vindt het opmerkelijk dat dit ook voor Unitas zou gaan gelden: “Wij zijn niet een gewoon café waar iedere jongere vanaf de straat even een biertje kan halen. Unitas is niet voor iedereen open en ik denk dat wij meer sociale controle uitoefenen dan een café of discotheek.”
Ook Pieter Huibers, preses van Triton, is niet enthousiast: “Wij serveren twee keer per week een avondmaaltijd om acht uur, na het sporten. De nieuwe regeling zou dan betekenen dat leden geen biertje meer mogen drinken tijdens het eten. Dat is niet heel erg want mensen zullen wel blijven om na negen uur te gaan borrelen maar ik vind het redelijk belerend en betuttelend. Voor acht uur wordt er bijna geen alcohol gedronken dus dat is geen groot probleem, maar het is toch vervelend dat leden geen biertje bij het eten mogen drinken.”
Casper Wolfert