UU-juriste wint Internet Scriptieprijs

Met haar masterscriptie over geneesmiddelenverkoop op internet heeft Alicia Schalkwijk de Internet Scriptieprijs 2011 gewonnen. De prijs beloont de beste juridische scriptie op het gebied van internet en recht.

Schalkwijk, die dit jaar de masters privaatrecht en Europees recht aan de UU afrondde, bezocht voor haar scriptie (pdf) diverse internetapotheken binnen en buiten de EU. Daar bleken medicijnen die in Nederland niet geregistreerd zijn, eenvoudig te bestellen. Levering in Nederland was geen probleem, ook zonder officieel doktersrecept.

De scriptie is “een goed voorbeeld van toepassen van bestaande rechtsregels - in dit geval geneesmiddelenrecht en intellectueel eigendomsrecht - op een internetfenomeen”, schrijft de jury (pdf) “Bovendien betreft het een onderwerp met een grote maatschappelijke impact (uit onderzoek blijkt dat 62% tot 90% van de via internet aangeboden medicijnen nep of namaak zijn).”

De Internet Scriptieprijs wordt jaarlijks georganiseerd door advocatenkantoor Brinkhof en internetprovider XS4ALL om aandacht te vestigen op juridische vraagstukken over internet, en studenten te bewegen zich te specialiseren in dit belangrijke rechtsgebied. Schalkwijk wint met de Internet Scriptieprijs een geldbedrag van 1500 euro en een mobiel internetabonnement van XS4ALL.

Tags: scriptieprijs | ict

Advertentie