Van Rooy en Veerman hoog in Science Guide top-10

Zij hadden het vooraf niet zo bedacht, maar het kwam wel heel mooi uit dat de cortège van hoogleraren op weg naar de Domkerk maandag werd geopend door twee van de volgens Science Guide meest invloedrijke personen uit de wereld van het Hoger Onderwijs, Yvonne van Rooy en Cees Veerman.

Dat Van Rooy in de jaarlijks door Science Guide gepubliceerde top 10 ook nu weer hoog scoort, wekt in Utrecht al nauwelijks meer verbazing. Dit keer verdiende de Utrechtse collegevoorzitter de derde plaats, die zij overigens deelt met toekomstig rector-magnificus Bert van der Zwaan en met KNAW-president Robbert Dijkgraaf, ‘de superintelligente knuffelbeer van de wetenschap’, zoals Sciende Guide hem noemt, onder meer met haar inspanningen op het gebied van het klimaat.

Als reden voor hun hoge klassering noemt de invloedrijke Hoger Onderwijs Website ‘de opmerkelijk krachtige, gezaghebbende positie van de Nederlandse kennissector in het klimaatonderzoek wereldwijd’. De waardering van de deelnemers aan de uitverkiezing geldt met name de inspanningen van Van der Zwaan en Van Rooy, die hebben geleid tot de Europese erkenning van een door Utrecht geleid consortium van kennisinstellingen en bedrijven op het gebied van het klimaatonderzoek.

ORGANON

Het zal weinig lezers verwonderen dat de sinds het verschijnen van zijn rapport schier onvermijdelijke Cees Veerman vanuit het niets op één is beland. Minder voor de hand liggend is dat de lezers van Science Guide de tweede plaats gunnen aan Richard T. Clark. Richard Wie? De vraag ligt voor de hand, maar niet ontkend kan worden dat de CEO van farmaceutisch bedrijf Merck met zijn besluit om Organon op te doeken dit jaar een forse invloed heeft gehad op de Nederlandse kenniseconomie.

Kennelijk was het voor Science Guide lastiger dan anders om een ondubbelzinnige top-10 uit de inzendingen te destilleren. Daarom telt de uitgave van dit jaar liefst zeventien namen. Een eervolle zevende plaats is weggelegd voor drie ‘jonge honden’ in de wetenschap, te weten de Utrechtse klimaatonderzoeker Appy Sluijs, de Leidse psychologe Eveline Crone en de Amsterdamse theoretisch natuurkundige Erik Verlinde, tot 1999 werkzaam in Utrecht. Zij zijn gedurfd, origineel en niet bang om behalve in bladen als Nature en Science ook op te treden in ‘De wereld draait door’, aldus de lof van Science Guide.

EH

Advertentie