Verhagen ziet geen kenniscrisis

Er is helemaal geen sprake van een kenniscrisis, stelt minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie. Er zijn inderdaad nogal weinig technici en bèta’s in Nederland, maar daar valt iets aan te doen.

Het woord ‘kenniscrisis’ wint de laatste jaren aan populariteit, aldus weblog Taalbank. In januari sprak wervingsbureau Yacht van een ‘kenniscrisis’, omdat er op de arbeidsmarkt een gebrek aan technici en bèta’s zou zijn. Eerder gebruikten protesterende studenten dezelfde term voor hun acties tegen de kabinetsplannen. GroenLinks waarschuwde in 2009 in de Tweede Kamer al voor een kenniscrisis.

Verhagen moet weinig van het woord hebben, maar de situatie is wel ‘urgent’, geeft hij toe in antwoord op kamervragen van de ChristenUnie. “Het is bekend dat de komende jaren een grote groep oudere werknemers de arbeidsmarkt verlaat. Met name in de technieksector kan dit knelpunten opleveren.”

Bedrijven houden echter rekening met de dreigende tekorten, meent hij. Ze kunnen investeren in technologische vernieuwingen, waardoor ze het werk met minder mensen aankunnen. Ze kunnen ook beter gebruik maken van het personeel dat ze al hebben of werknemers bijscholen. Een andere optie is om mensen uit het buitenland te halen.

Er is dus geen kenniscrisis, aldus Verhagen, want er zijn nog genoeg oplossingen voorhanden. Wel vindt hij het van groot belang “dat bedrijfsleven, onderwijs en overheid de handen ineenslaan om de schaarste aan vakkrachten terug te dringen.”

 

Advertentie