Vrouwen hoger opgeleid dan echtgenoot

Bijna een miljoen Nederlandse vrouwen zijn hoger opgeleid dan hun man. En het worden er steeds meer, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Partners zijn meestal even hoog opgeleid. Als één van beide een hogere opleiding heeft gevolgd, dan is dat over het algemeen de man. Maar dat verandert in rap tempo, want vrouwen raken hoger opgeleid dan mannen.

Bij vrouwen tussen de 25 en 44 jaar met een mannelijke partner is het al zover: in dertig procent van de relaties hebben vrouwen een beter diploma dan hun partner. In slechts 27 procent van de gevallen is dat andersom.

Het verschil is nog veel groter tussen allochtone mannen en vrouwen, zegt Pim Breebaart, voormalig bestuursvoorzitter van de Haagse Hogeschool. Hij heeft zulke cijfers al vaker bekeken en berekende dat intussen 39 procent van de jonge hoogopgeleide Marokkaanse vrouwen van de tweede generatie geen mannelijke evenknie zal kunnen vinden. Onder Turkse vrouwen is dat dertig procent. Het verschil in studiesucces tussen de seksen wordt in die groepen bovendien steeds groter.

Advertentie