Weesfietsen in stad worden geruimd

De gemeente Utrecht gaat vanaf eind augustus ongebruikte fietsen (weesfietsen) verwijderen uit de binnenstad. Fietsen die langer dan 28 dagen op dezelfde plek staan, worden verwijderd.

De opruimactie betreft het deel van de binnenstad binnen de singels. Alle fietsen krijgen een blauw label waarop staat dat het verboden is om een fiets langer dan 28 dagen aaneengesloten te stallen. Fietsen die na vier weken nog steeds een blauw label hebben, worden naar het fietsendepot gebracht. 

Volgens de gemeente is de actie nodig om te zorgen dat zoveel mogelijk fietsers hun fiets ook netjes kunnen stallen. Dit jaar zijn er fietsklemmen bijgeplaatst op onder meer het Vredenburg, de Oudegracht en de Mariaplaats, om zo meer ruimte voor parkeren te creëren.

Voor 12,50 je fiets terug
Als je fiets door de actie geruimd wordt, dan kan je deze binnen twee weken ophalen in het gemeentelijke fietsendepot aan de Kanaalweg 50. De kosten daarvan zijn 12,50 euro.

Bij het Centraal Station is meermaals een opruimactie geweest, waarbij duizenden fietsen werden opgehaald. Ook in De Uithof zijn voor de zomer weesfietsen verwijderd, ruim 200 in totaal.

Voor weesfietsen gebruikt de gemeente een blauw label. Hinderlijk geparkeerde fietsen krijgen een groen label (fiets wordt na 24 uur verwijderd). Gevaarlijk gestalde fietsen een rood label (na een half uur verwijderd). Eind juli won een fietser een rechtszaak tegen de gemeente. Haar fiets was onnodig snel en zonder waarschuwing verwijderd bij het Centraal Station.

Advertentie