Zelfs Rutte bemoeit zich met fusie

De samenwerking tussen de drie Zuid-Hollandse universiteiten maakt veel los. Zelfs minister-president Mark Rutte heeft hierover een gesprek gevoerd met de universiteitsbestuurders van Leiden, Rotterdam en Delft.

Dat meldt Erasmus Magazine op gezag van de Rotterdamse collegevoorzitter Pauline van der Meer Mohr. Zij wil een fusie van de drie universiteiten niet uitsluiten: “Simpelweg omdat ik nog niet weet wat kan en wat we alle drie het beste vinden.”

Behalve met Mark Rutte zouden de universiteitsbestuurders ook met alle fractievoorzitters en enkele andere bewindslieden hebben gesproken. Nadere details over de samenwerking volgen op 5 september bij de opening van het academisch jaar, als de voorzitters van de drie universiteiten een verklaring afleggen over de afspraken. Tot die tijd wordt er nog onderhandeld.

Technische universiteiten
Hoe dan ook zal de samenwerking hechter worden dan de federatie van de drie technische universiteiten, die in 2007 is opgericht. Deze 3TU Federatie zal overigens niet verdwijnen, zegt bestuurslid Paul Rullmann van de TU Delft desgevraagd.

“De 3TU-samenwerking is buitengewoon vruchtbaar”, vindt Rullmann. “We hebben bijvoorbeeld enkele gezamenlijke opleidingen en we werven samen studenten en promovendi in het buitenland. Maar we gebruiken altijd de logo’s van alle drie de universiteiten, want we blijven aparte instellingen. Wij werden ingehaald door verwachtingen van de buitenwacht die verder gingen dan wij wilden. Buitenstaanders vroegen zich af waarom we niet fuseerden. Ons leek dat geen goed idee.”

Advertentie