The big sleep

Body: 

Bedrijven die verbeterde dienstverlening beloven. Baaierd heeft er een broertje dood aan.

Aan: Moeder@verzorgingshuis.nl
Betreft: The big sleep
Bijlage: Niets is wat het lijkt

Ha Moeder,

Gefeliciteerd met je verjaardag! Ik begrijp dat ze voor mensen boven de 95 in jullie verzorgingshuis nog feestjes vieren. De boel wat opleuken! Bravo. Dat klinkt toch heel anders dan de straat op gegooid worden. Dat gebeurt ook niet hoor! Er komt alleen niemand meer bij. En de kamers die leeg komen mogen niet meer gevuld worden. Die lege kamers moeten worden verhuurd worden als zelfstandige woningen. Maar dat zijn het nou juist niet! De kamers raken leeg. Of het verzorgingshuis óf de verhuurder gaat failliet, zodat de bewoners alsnog een andere kamer moeten zoeken. Leve de mantelzorg. Leve de vrije markt! Helaas zijn we superindividualisten geworden in een tijd waarin we elkaar weer erg hard nodig hebben.

Ik heb jarenlang bij een club wat stuivers gespaard voor mijn pensioen. Dan krijg je een brief dat ze zijn overgenomen. Voor u verandert er niets, meldt zo’n altijd vrolijk getoonzette aankondiging! Wat later ontdek je dat je dat geld niet in één keer meer mag opnemen. Of je maar even wilt aangeven of je die paar duizend euro in vijf jaar, of over een nóg langere periode uitgekeerd wilt hebben. Ik mag weer kiezen. Belastingtechnisch ook beter. Ja hoor! Kan ik niet gewoon bij u weg? Ik ken u niet.

De minister gaat een probleem met de dekkingsgraad van onze pensioenfondsen oplossen. Om die te verbeteren gaan ze de premies verlagen. Iedereen blij! Loonsverhoging!
We hebben jaren geleden keuze-pensioen gekregen. Je mocht kiezen wat je wilde: korter werken, sabbatical, eerder stoppen; kortom een snoepwinkeltje. En uw keuze is geworden: langer werken dan je vijfenzestigste jaar! Briljant: allemaal werkeloos!

Jíj hebt natuurlijk al tal van deze verdachte aankondigingen meegemaakt: We gaan de kwaliteit van onze dienstverlening verhogen… Hoezo? Had je daar om gevraagd? Was er iets niet goed?

Waarom zeggen we niet collectief op als bijvoorbeeld T-mobile overgenomen wordt: leuk dat u zoveel miljard voor dit bedrijf betaald heeft, maar wij hebben niks met u te maken. We gaan per ingang van vandaag naar KPN. U heeft nu een leeg bedrijfje. De klanten kopen het voor een grijpstuiver terug en worden ouderwets lid. Geen gezeik, Tycoon niet rijk.

Maar we leven nog steeds in een walhalla. Hebben niet in de gaten dat de honger van geldwolven niet te stillen is vóór onze wereld is uitgewoond. Ons universitaire bestuur laat Yammer en G-mail “gratis” invoeren. Ze begrijpen blijkbaar niet dat deze bedrijven niets cadeau doen. Elke cent uit onze organisatie zullen kloppen waar mogelijk. Zoals veel externen doen.

Yammer en G-mail draaien op “vreemde” machines . Nee, natuurlijk mag je de programmatuur niet zelf “hosten”. Alles bevindt zich in de Microsoft/Google cloud. Iedereen kan die wolk zien en lezen wat er geschreven wordt. Een miljarden business: Data-mining. Alle informatie ligt op straat. En wij maar denken: zo zijn ze niet. En zij maar zeggen: u heeft toch niks te verbergen? Ok Glass: video!

Een virtuele ondergang?

Liefs,

Baaierd.

Facebook Twitter Whatsapp Mail